New York, orașul care NU doarme NICIODATĂ

New York, orașul care NU doarme NICIODATĂ

Seria documentară semnată de Sanda Vișan continuă la TVR 2 cu noi destinații. În acest sfârșit de săptămână vom vizita Muzeul Metropolitan și Harlem din New York.

Excursia prin celebrul oraș New York nu ar fi completă fără o vizită la Muzeul Metropolitan. Alături de realizatoarea Sanda Vișan, telespectatorii TVR 2 sunt invitați sâmbătă, 17 februarie, de la ora 12.00, să descopere în episodul cu numărul opt al seriei documentare „New York” un loc special, ce adăpostește milioane dintre obiectele de artă ale lumii. „Sunt mulţi cei care vin la New York, tocmai ca să viziteze cel mai mare muzeu de artă din lume. Aşa că nu am fi putut nici noi să ratăm Metropolitan Museum, în acest serial documentar, mai ales că o vizită la muzeu este o călătorie artistică prin istoria artei întregii lumi”, a spus realizatoarea Sanda Vișan.

 „New York” revine duminică, 18 februarie, de la ora 12.00, cu o invitație spre un important centru rezidențial, cultural și economic: Harlem. „Ne plimbăm prin zona istorică a Harlemului, ce este unul din cele cinci cartiere ale metropolei, ele însele oraşe de sine stătătoare. Când priveşti arhitectura elaborată a caselor din Mount Morris District, îţi vine greu să îţi închipui că acest adevărat sit urban şi-a început existenţa... ca un eşec imobiliar. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre trecutul oraşului prin excelenţă, care este New Yorkul,  şi despre felul în care şi-a modelat existenţa, atunci o vizită la Muzeul său din inima Manhattanului nu poate lipsi din itinerariul newyorkez”, adaugă realizatoarea TVR.

Celebra metropolă americană este spectaculoasă la orice oră din zi şi din noapte, fiindcă este orașul care nu doarme niciodată. Duminică, 25 februarie, de ora 12.00, descoperim New York-ul într-o altă lumină. „Dacă în cele nouă episoade precedente i-am admirat profilul, mai ales în lumina soarelui (strălucitor) al zilei, la ora despărţirii, în ultimul episod, spunem rămas bun metropolei americane, privind-o scăldată în lumina melancolică a amurgului şi apoi înveşmântată în mantia luminoasă a nopţii. De la casa în care Gershwin a compus Rhapsody in Blue, la Rockefeller Center, Times Square, sau Briant Park, oriunde te-ai afla, e sigur că New Yorkul îţi va oferi întotdeauna şansa să fii alături de alţii, chiar dacă, poate,  te simţi singur. Căci, nu-i aşa, şi mâine este o nouă zi!”, spune Sanda Vișan.

„Peste 60 de milioane de turişti viziteaza anual New York-ul, dar să nu uităm şi de navetiştii care vin zilnic să lucreze în Manhattan, din zonele limitrofe, care nu sunt mai puţini de un milion şi jumătate.  Este un oraş al numerelor mari şi a-l gestiona este la fel de complicat cu a conduce o ţară, la un buget de peste 80 de miliarde de euro.

Primăria este echipată pentru a curăţa oraşul, ceea ce se vede dimineaţa, dar este greu de ghicit seara. Nici n-ar putea fi altfel, atâta timp cât pe străzile metropolei trec atâţia oameni veniţi cu obiceiuri din toate colţurile lumii, mai mult sau mai puţin educaţi. Iarna îi poate prinde însă şi pe newyorkezi cu garda jos, cum veţi vedea într-unul din episoadele seriei: în Times Square oamenii traversează cu greu, ca pe la noi, din cauza lacului de zăpada topită de la marginea trotuarului. Uraganele au lovit în ultimii ani New Yorkul şi Coasta de est, aşa că de curând primarul New Yorkului a găsit cu cale să dea în judecată marile companii petroliere, pe care le acuză că au contribuit decisiv la schimbările climatice, care afectează şi metropola americană, producându-i pagube financiare. Oraşul New York vs giganţii petrolului! Cam aceasta este dimensiunea şi forţa metropolei despre care vorbim. Şi pe care vă invit să o descoperim la pas, aşa cum trebuie cunoscut orice oraş al lumii”, adaugă realizatoarea TVR.