Netanyahu promite din Statele Unite „victoria totală” în Gaza. Mii de protestatari au scandat împotriva sa

Benjamin Netanyahu. Sursă foto: facebook/Netanyahu

Statele Unite. Premierul din Israel, Benjamin Netanyahu, a cerut oficialilor din Congresul Statelor Unite „instrumente” pentru ca țara sa să poată termina „mai repede” războiul dus contra teroriștilor palestinieni care au ucis, mutilat și violat mii de civili în atacul terorist din 7 octombrie.

Netanyahu a precizat că, dacă teroriștii palestinieni din Hamas s-ar preda mâine, războiul din Gaza ar fi încheiat. În caz contrar, însă, Israel va continua să lupte până când „va distruge capabalitățile militare ale Hamas” și va aduce ostaticii înapoi acasă.

Netanyahu promite „victoria totală”. Democrații au boicotat discursul

Într-un discurs tăios adresat Congresului, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va obține o „victorie totală” împotriva Hamas și i-a denumit pe adversarii americani ai războiului antiterorist din Gaza „idioți utili” ai grupărilor teroriste islamiste, adoptând o poziție combativă într-o vizită în care administrația Democrată spera să facă progrese în negocierile pentru încetarea conflictului.

Netanyahu a folosit discursul de înaltă ținută în fața unei reuniuni comune a Congresului pentru a sublinia relațiile puternice și de lungă durată dintre Statele Unite și Israel. Cu toate acestea, discursul a evidențiat fragmentările din societatea americană cauzate de războiul antiterorist din Gaza, astfel încât zeci de parlamentari democrați au boicotat discursul și mii de oameni au protestat în fața Capitoliului pentru a denunța criza umanitară provocată de război.

Unele proteste din jurul Capitoliului au devenit incontrolabile. Unul dintre acestea a avut loc la Union Station, la doar câteva sute de metri de Capitoliul bine păzit. Protestatarii au vopsit statuile de marmură cu spray și au înlocuit drapelurile americane cu cele palestiniene. Pe străzile din jurul Capitoliului, poliția s-a confruntat cu demonstranții, agitând bastoane și pulverizând gaze lacrimogene, informează AP News.

Protestatarii, „idioții utili” ai teroriștilor palestinieni și ai Iranului

Vorbind timp de aproape o oră, în aplauzele parlamentarilor Republicani și în tăcerea multor Democrați importanți, Netanyahu a subliniat interesul comun al SUA și Israelului în lupta împotriva teroriștilor palestinieni Hamas și a altor grupuri armate radical islamiste susținute de Iran. El a afirmat că „America și Israelul trebuie să rămână împreună”, subliniind că această alianță duce la succesul lor comun. Netanyahu a purtat o insignă galbenă, simbolizând solidaritatea cu ostaticii israelieni deținuți de Hamas.

Totuși, tonul său a devenit mai aspru, criticând vehement protestele împotriva războiului din SUA, pe care le-a descris ca fiind „idioți utili” pentru terorismul palestinian. Deși nu a făcut referire directă la eforturile de mediere pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor, Netanyahu a afirmat că Israel va lupta până când va distruge capacitățile militare ale Hamas și va elibera toți ostaticii.

„Asta înseamnă victoria totală. Și nu ne vom mulțumi cu nimic mai puțin”, a declarat el, subliniind hotărârea Israelului de a continua conflictul până la atingerea acestor obiective.

Benjamin Netanyahu. Sursă foto: facebook/Netanyahu

Netanyahu, acuzații dure la adresa protestatarilor americani

Benjamin Netanyahu a evitat să comenteze eforturile Statelor Unite și ale aliaților arabi de a negocia încetarea luptelor și eliberarea ostaticilor capturați de teroriștii Hamas. În schimb, el și-a concentrat atenția asupra criticii adresate protestatarilor americani care se opun războiului antiterorist, acuzându-i că susțin terorismul islamist vinovat de uciderea de copii, femei și bătrâni. Netanyahu și-a exprimat indignarea față de acești protestatari, considerând că ar trebui să le fie rușine pentru pozițiile lor.

În timpul discursului, Netanyahu a început prin a aduce laude președintelui Joe Biden pentru sprijinul acordat Israelului, apoi l-a lăudat și pe fostul președinte Donald Trump, apreciind contribuțiile acestuia la relațiile dintre Statele Unite și Israel. Acest moment a subliniat, din nou, poziția lui Netanyahu în favoarea cauzelor conservatoare și republicane.

Netanyahu se întâlnește cu Biden, Kamala Harris și Trump

Netanyahu a abordat și audiența din Israel, ținând discursul în timpul orei cu cea mai mare audiență. Iar prin această apariție, Netanyahu a depășit recordul lui Winston Churchill ca primul lider străin care s-a adresat unei ședințe comune a Congresului de patru ori.

Netanyahu a fost bine primit de Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților. Dar discursul a fost boicotat de mai mult de 60 de democrați, precum și de politicianul de extremă stânga Bernie Sanders. Cea mai remarcabilă absență a fost chiar înaintea sa: Harris, președintele Senatului, a declarat că a fost împiedicată să participe la o călătorie programată de mult timp. Senatorul Ben Cardin a fost „senator pro tempore”, deoarece senatorul Patty Murray nu a putut participa. În plus, senatorul JD Vance, care este alegerea lui Trump pentru vicepreședinte, a lipsit de la discurs din cauza nevoii sale de a se angaja în campanie.

Sprijinul pentru Israel a avut mult timp greutate politică în politica americană

Totuși, evenimentele politice din Statele Unite, cum ar fi tentativa de asasinat împotriva lui Trump și decizia lui Biden de a nu candida pentru un nou mandat, au afectat vizita lui Netanyahu.

În ciuda criticilor la adresa lui Netanyahu, mulți democrați au participat la discurs, inclusiv liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, care a cerut noi alegeri în Israel într-un discurs pe care l-a susținut în martie. Atunci, Schumer a afirmat că Netanyahu „și-a pierdut calea” și constituie o provocare pentru pacea în regiune.

SUA sunt cel mai important aliat al Israelului, oferindu-i arme și ajutor militar. Administrația Biden a spus că dorește ca vizita lui Netanyahu să se concentreze pe sprijinirea unui acord de încetare a focului și eliberarea ostaticilor.