În plin război de stradă cu valul de teroare palestinian, premierul de la Tel Aviv face o afirmație năucitoare și incendiară.
Prim-ministrul Benyamin Netanyahu a declarat marți că intenția inițială a lui Adolf Hitler nu era de a-i extermina pe evrei și l-a acuzat pe muftiul din acea perioadă, Haj Amin Al-Husseini, diriguitorul Palestinei, aflate sub mandat britanic, scrie Haaretz.
Vorbind marți de la tribuna Congresului Sionist Mondial de la Ierusalim, Netanyahu a relatat despre o întâlnire petrecută în noiembrie 1941, a lui Hitler cu Al-Husseini.
Premierul israelian a spus:
„Hitler nu voia să-i extermine pe evrei, în acea perioadă, dorea să-i expulzeze. Atunci Haj Amin Al-Husseini s-a dus să-l întâlnească pe Hitler și i-a zis: ‘Dacă îi expulzați, vor veni toți aici’ (în Palestina - n.r.).”
Potrivit lui Netanyahu, dialogul dintre cei doi ar fi continuat astfel:
„Ce ar trebui să fac cu ei? - Ardeți-i!”
Nu este pentru prima oară când Netanyahu invocă o asemenea teorie. El a făcut-o și în 2012, într-un discurs în Knesset, când l-a prezentat pe Al-Husseini drept „unul dintre principalii arhitecți” ai „soluției finale”.
Relansând această polemică, Netanyahu a dorit să respingă acuzațiile că evreii sau statul Israel încearcă să distrugă Esplanada Moscheilor și moscheia Al-Aqsa de la Ierusalim. Aceasta reprezintă al treilea loc sfânt pentru musulmani, deoarece se crede că de aici Profetul Mahomed a urcat spre cer. Evreii susțin că pe acest loc s-a înălțat înainte Templul lui Solomon.
Reacția istoricilor israelieni
Mai mulți istorici israelieni renumiți au contestat marți teoria lui Netanyahu. Profesoara Dina Prorat, istoric șef la memorialul Yad Vashem, a declarat pentru cotidianul Yedioth Aharonoth:
„Nu se poate spune că muftiul i-a dat lui Hitler ideea de a-i ucide sau arde pe evrei. Nu este adevărat. Întâlnirea lor a avut loc după o serie de evenimente legate de soluția finală.”
De asemenea, profesorul Dan Mischman, șeful institutului de cercetări asupra Holocaustului la Universitatea Bar-Ilan, a declarat că întâlnirea lui Hitler cu muftiul, dacă s-a petrecut în realitate, a avut loc după începerea aplicării „soluției finale”. Lucru condirmat și de Dina Prorat:
„Ideea de soluție finală este anterioară întâlnirii lor din noiembrie 1941. Într-un discurs din Reichstag, pe 30 ianuarie 1939, Hitler evoca deja o exterminare a rasei evreiești.”
Site-ul Yad Vashem plasează începutul Shoah în iulie 1941, când unități mobile SS au făcut primele execuții masive de evrei în Lituania. Adică, cu patru luni înainte de întâlnirea dintre Hitler și A-Husseini.
Opoziția și palestinienii îl atacă pe Netanyahu
Afirmațiile lui Netanyahu au provocat mânia șefului opoziției laburiste Isaac Herzog, care a scris pe Facebook:
„Este vorba de o distorsionare periculoasă a istoriei și îi cer lui Netanyahu să o corecteze imediat, dat fiind că minimalizează Holocaustul, nazisumul (...) și responsabilitatea lui Hitler în teribilul dezastru suferit de poporul nostru. Chiar și un fiu de istoric trebuie să fie precis când este vorba de istorie.”
Herzog a făcut aluzie la faptul că Netanyahu este fiul specialistului în istorie evreiască Benzion Netanyahu, decedat în 2012.
Președintele palestinian Mahmud Abbas nu a pierdut nici el ocazia de a se folosi de scandalul creat:
„Lumea întreagă vede cum istoria este distorsionată și folosită contra noastră.”
La rândul său, negociatorul palestinian Saeb Erakat a deplâns faptul că „șeful guvernului israelian își urăște vecinul palestinian până într-atât încât să-l absolve pe primul criminal de război din istorie”.
Refugiat în Germania în 1941, muftiul Al-Husseini i-ar fi cerut în realitate lui Hitler sprijinul pentru independența Palestinei și țărilor arabe și împiedicarea unui focar evreiesc, afirmă majoritatea istoricilor, potrivit Le Point.
Merkel își asumă toată responsabilitatea
Scandalul a izbucnit în momentul în care Netanyahu se pregătea să plece în Germania în vizită oficială, determinând Berlinul să își asume încă o dată responsabilitatea „inerentă” pentru Shoah. Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert, a declarat într-o conferință de presă, refuzând să comenteze în mod direct afirmațiile premierului israelian:
„Pot să spun, în numele guvernului, că noi, germanii, cunoaștem foarte bine istoria începutului nebuniei rasiste a național-socialiștilor care a dus la ruptura civilizațională a Shoah. Nu văd nici un motiv pentru a schimba în vreun fel viziunea noastră asupra istoriei. Știn că responsabilitatea germană pentru această crimă împortiva umanității este inerentă.”
Multitudinea și forța reacțiilor l-au determinat pe Netanyahu să se justifice miercuri după amiază, cu doar câteva ore înainte de întâlnirea cu Merkel:
„Intenția mea nu a fost să-l absolv pe Hitler de responsabilitate, ci să arăt că în perioada respectivă părintele națiunii palestiniene (...) ducea o campanie de incitare sistematică pentru exterminarea evreilor. Din păcate, muftiul Al-Husseini este încă o figură respectată în societatea palestiniană, apare în manualele școlare (...) iar incitarea la violență și asasinarea evreilor care a început atunci cu el se continuă și astăzi (...) Este rădăcina problemei.”