Premierul israelian Benjamin Netanyahu îl va vizita vineri pe fostul președinte american Donald Trump.
Această întâlnire ar putea atenua tensiunile recente dintre liderii care au format o alianță strânsă în timpul anilor în care Trump a fost la Casa Albă.
Vizita lui Netanyahu în SUA
Vizita lui Netanyahu la Trump are loc după întâlnirile cu președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris.
Liderul israelian a rearanjat programul de călătorie pentru vizita sa în SUA pentru a merge în Florida.
Sondajele de opinie îi plasează pe Harris și Trump într-o cursă strânsă pentru Casa Albă, lăsând liderii mondiali precum Netanyahu, în mod tradițional mai apropiați de republicanii lui Trump decât de democrații lui Biden, să găsească un echilibru în relațiile cu Statele Unite.
În cadrul întâlnirii cu Netanyahu, Harris l-a presat puternic pe liderul israelian cu privire la situația umanitară din Gaza, în cadrul unor discuții „sincere” care au fost urmărite pentru a afla cum ar putea schimba ea politica americană cu privire la Israel dacă va deveni președinte.
„Mi-am exprimat clar îngrijorarea serioasă cu privire la situația umanitară dezastruoasă de acolo”, a declarat Harris. „Nu voi fi tăcută”.
Într-un interviu acordat joi postului Fox News, Trump a cerut încetarea rapidă a războiului Israelului cu Hamas și returnarea ostaticilor. El a adăugat că Israelul trebuie să își gestioneze mai bine „relațiile publice”.
„Vreau ca el (Netanyahu) să termine și să o facă rapid”, a spus Trump. „Ei sunt decimați cu această publicitate”.
Trump i-a criticat, de asemenea, pe cei care au protestat miercuri împotriva discursului lui Netanyahu în Congres.
Discursul lui Netanyahu a fost boicotat de zeci de democrați care și-au exprimat consternarea față de miile de morți civili și criza umanitară provocate de campania Israelului în enclava palestiniană Gaza, condusă de Hamas.
Remarci sfidătoare
În declarații sfidătoare, Netanyahu a apărat armata și a respins criticile la adresa campaniei Israelului. Netanyahu a lăudat sprijinul lui Biden pentru Israel.
Dar, în aplauzele republicanilor, el a atins recordul pro-Israel al lui Trump ca președinte. El a lăudat decizia lui Trump de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, un obiectiv vechi al conservatorilor care i-a înfuriat pe palestinieni.
El a citat, de asemenea, Acordurile Abraham, acorduri istorice negociate de SUA și semnate în timpul anilor Trump. Acestea au normalizat relațiile bilaterale dintre Israel și Bahrain și Emiratele Arabe Unite.
Întâlnirea dintre Trump și Netanyahu a semnalat că ambii încearcă să reducă tensiunile care s-au dezvoltat de când Trump a părăsit funcția în ianuarie 2021.
Liderul israelian l-a înfuriat pe Trump atunci când l-a felicitat pe Biden pentru victoria sa asupra lui Trump în 2020. Trump a susținut în mod fals că alegerile i-au fost furate prin fraudarea alegătorilor.
Recent, Trump l-a criticat pe Netanyahu pentru deficiențele de securitate din jurul atacului mortal al Hamas din 7 octombrie.
Poliția locală a declarat joi că Netanyahu va sosi vineri în Palm Beach, Florida, în jurul orei 11 a.m. EDT și va rămâne timp de două până la trei ore înainte de a se întoarce la aeroport, a relatat televiziunea WPTV.
Șeriful comitatului Palm Beach, Ric Bradshaw, a încurajat protestele pașnice, dar a declarat că nu se așteaptă la demonstrații de amploarea celor care au avut loc la Washington în această săptămână, când mii de activiști au mărșăluit - vandalizând unele repere și înfruntând poliția - pentru a protesta împotriva războiului din Gaza, scrie Reuters.