Neptun: mărirea şi decăderea staţiunii lui Ceauşescu

Neptun: mărirea şi decăderea staţiunii lui Ceauşescu

Timp de 20 de ani, staţiunea Neptun a reprezentat luxul extrem pentru românii blocaţi pe ţărmurile româneşti. Era “perla litoralului românesc”, după cum spunea un clişeu folosit până la saturaţie. Ecourile epuizatei formule se păstrează şi acum în mintea turiştilor din Neptun, care deplâng luxul şi eleganţa apuse.

În timp ce în Neptun veneau oamenii zilei, elita regimului comunist, lumea mondenă a anilor ‘70-’80 şi familia Ceauşescu, Mamaia era o staţiune de masă, cu preţuri mai mici. Treptat, după anii ‘90, lipsa investiţiilor făcute la timp a detronat Neptunul de pe prima poziţie deţinută ani la rând.

În Neptun: „Divertisment ioc, zero”

„Pustiu, ăsta-i cuvântul”, spune scurt Anca din Târgu-Jiu, despre Neptun, în timp ce se relaxează la o terasă. Doamna de 45 de ani, venită la tratament pentru coloană, este dezamăgită de atmosfera generală a staţiunii. „Nu prea s-au mai investit bani în Neptun. Înainte era perla. Am fost în Neptun prima dată în ’96. Ni s-a părut „creme de la creme”, la vremea respectivă era ceva deosebit”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„”La Steaguri” am văzut prima dată un foc de artificii adevărat. Toate chestiile astea s-au dus. Seara, dacă ieşi, nu ţi se oferă nimic. Divertisment ioc, zero”, o completează prietena sa Gabriela, de 42 de ani.

Deşi Neptun are o viaţă de noapte mai plină decât celelalte staţiuni din sud, tinerii întâlniţi pe plajă au spus că stau aici pentru preţurile mai mici, dar se duc în Costineşti sau în Mamaia pentru distracţie.

„Am fost în bazar aici. Cred că erau cinci-şase magazine deschise, atât. Nu se mai face vânzare, este evident. Marfa e de anul trecut. Şi de turcisme, chinezisme, ne-am săturat. Înainte era pe drumul spre plajă o librărie, care a dispărut”, mai spune Gabriela.

Cele două turiste cred că Neptun şi-a pierdut poziţia deţinută pe litoral în faţa staţiunii Mamaia deoarece aici nu s-au mai făcut investiţii: „În Mamaia au cinematograf, delfinariu, telegondola, Aqua Magic. Şi e plaja foarte mare în Mamaia”. „Cel mai murdar hotel în care am fost”

Adi din Oradea, în vârstă de 40 de ani, a venit anul acesta pentru prima dată în Neptun cu familia sa, pentru 7 nopţi, la un hotel de două stele: „E cel mai murdar hotel în care am fost, şi am fost în multe hoteluri”, spune el.

„Nu au făcut investiţii. În general, nu mă interesa curăţenia, intram cu papucii de la plajă, cu nisip, dar acum sunt cu copilul. Lipsesc perdelele de la duş, baia e mizerabilă, curge apă de la toaletă tot timpul, în cameră e ca şi cum nu s-ar fi dat cu aspiratorul niciodată, ferestrele nu se închid bine, nu au termopane”, îşi descrie Adi camera dublă de la hotel, de 70 de lei pe noapte. „Pozitiv e că avem televizor, frigider, ceea ce nu mă aşteptam la două stele”.

„În Tunisia, la fiecare două şezlonguri era o scrumieră”

Staţiunea, aflată între lacul Neptun la est şi pădurea de mesteceni şi stejari Comorova la vest, este plină de verdeaţă. Distanţa mare a hotelurilor faţă de plajă este însă un dezavantaj pentru turiştii mai comozi, care vor să coboare din hotel direct pe ţărm. Turiştii spun că plaja de aici arată mai bine decât multe alte plaje de pe litoral Amenajată cu gust, plaja din Neptun are şezlonguri şi umbreluţe din lemn

Adi consideră că plaja este sub cele din străinătate. „Eu pot să am aşa ceva”, îşi arată el paharul din plastic în care îşi stinge ţigările. „Cel care a aruncat acolo mucul de ţigară nu a putut face rost de un păhărel. Când am fost în Tunisia, la fiecare două şezlonguri era o scrumieră. La fiecare zece metri exista un coş de gunoi pe care îl goleau”.

Pe plaja aferentă unui hotel erau folosiţi numai trei oameni: un salvamar, un ospătar şi un îngrijitor care se ocupa de curăţenie şi strângea gunoiul periodic, povesteşte el. „Aici nu am văzut o singură persoană care să strângă sau să spună: „copile, nu arunca scrumul acolo”. Dacă nu ai educaţie, ţi-o poate face cel care se îngrijeşte de curăţenie”.

“Cei care au închiriat plaja pentru şezlonguri ar trebui să aibă grijă de aceste lucruri. Nu e mizerie care să miroasă dacă o iei la fiecare patru ore”, continuă el.

În plus, lui Adi preţurile serviciilor de pe plajă, ca de exemplu cel pentru închirierea unui şezlong, i se par mai mari decât cele din străinătate. La sfârştiul lunii iunie, închirierea unui şezlong costa între 7,5 şi 10 lei pe zi, a unui pat 30 de lei, iar a unui pat acoperit (foto) 50 de lei pe zi

„Nu sunt aşa de multe fiţe ca în Mamaia”

Tinerii care vin în Neptun aleg această staţiune pentru preţurile mai mici decât cele din Mamaia. Închirierea unui şezlong sau o oră cu sky-jetul costă mai puţin decât în Mamaia, spune Cristina, de 26 de ani, din Cluj. „Şi nu sunt aşa de multe fiţe pe plajă la Neptun ca în Mamaia”. Totuşi, unii se plimbă cu motocicleta pe aleile parcului, printre părinţii care îşi plimbă copiii. Spre plajă, printre cărucioare

Pentru zece minute cu sky-jetul, turiştii au plătit la sfârşitul lunii iunie 60 de lei

„Eu am avut o impresie foarte bună despre Neptun anul trecut pentru că era foarte curat. Acum, nu e la fel de curată plaja. Mi se părea mult mai îngrijită anul trecut”, spune Cristina, care stă la o vilă unde o cameră dublă este 100 de lei pe noapte.

Serviciile la restaurantul la care a mâncat lasă de dorit, arată ea: „Era un singur ospătar care a fost impecabil. Noi suntem din Cluj şi suntem obişnuiţi altfel. Suntem foarte drăguţi unii cu alţii. S-ar putea şi mai bine”.

În schimb, familia lui Adrian Ghiţă, de 41 de ani, din Giurgiu, a găsit în Neptun tot ce şi-a dorit de la o vacanţă la mare: „E foarte frumoasă staţiunea, mai frumoasă decât Mamaia. E liniştită, cu verdeaţă multă, mult mai curată. Am renunţat la Mamaia, e aglomeraţie foarte multă, muzică pe plajă ce strică atmosfera. Şi aici e muzică, dar aşa cum trebuie, omeneşte. Şi preţurile sunt ok faţă de Mamaia. Acum vreo doi ani, la două stele, era 240 de lei camera pe noapte. De atunci nu m-a mai interesat Mamaia”. Lacul Neptun se află între staţiune şi plajă

Aici a plătit 60 de lei pe noapte pentru o cameră dublă, la două stele. Omul este mulţumit de cameră deoarece are mobilier nou şi e curat: „Arată ca unul de trei stele lejer. La Mamaia la două stele era sub orice critică, mobilierul era mâncat de carii”.

În Neptun, „ultimul răcnet sunt masajele cu nămol”   Datorită bazelor de tratament din staţiune, Neptun este o atracţie şi pentru turiştii în căutare de odihnă şi îngrijire medicală. Aici se pot face băi de plante, împachetări cu nămol, masaj, terapie cu ultrasunete, masaje subacvatice, gimnastică în piscină, reflexoterapie, electroterapie, kinetoterapie, hidroterapie, inhalaţii cu aerosoli.

Anca vine în Neptun de ani de zile la o bază de tratament pentru a se trata la coloană. „E celebră de pe vremea lui Ceauşescu, când veneau numai străini. Acum, ultimul răcnet sunt masajele cu nămol”, spune ea.

Deoarece s-a cazat la un hotel din staţiune printr-o agenţie de turism, a plătit 11 lei pentru o procedură. Altfel, preţul este mai mare.

„Sunt foarte drăguţi, clar cu o clasă peste ce există în rest. Încearcă să creeze un ambient plăcut, se vede că au lucrat cu străini. Şi nu am văzut să facă diferenţe între români şi străini. Dar sezonul se deschide tot mai târziu. Îmi povesteau că aveau şi 1000 pe zi. Acum au 240 de oameni la tratament”, povesteşte Anca.

Neptun, trasă înapoi de privatizarea târzie

Privatizarea, finalizată abia în 2002, a făcut mult rău staţiunii, apreciază Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiei de Turism din România. În 2002, de exemplu, bulgarii îşi privatizaseră hotelurile de pe litoral de ani buni.

„Bulgarii au privatizat din anii ‘90, cu sprijinul tour-operatorilor internaţionali, în special cei germani. La noi, după anii ‘90, din păcate, în loc să se privatizeze, majoritatea hotelurilor au fost date în locaţie de gestiune. Nu erau nici ale celor care erau manageri şi normal că cei care le aveau în locaţie de gestiune au căutat să îşi tragă cât mai mulţi bani fără să investească”, explică el.

Pe de altă parte, e normal ca Mamaia să fie pe locul întâi, spune Bădulescu, deoarece în Mamaia s-a investit mult mai mult. „În plus, Mamaia ţine de Constanţa şi Constanţa are un buget foarte mare. Staţiunile din sud ţin de Mangalia. Am vorbit şi cu primarul Mangaliei şi nu au acelaşi buget: e de 10 ori, de 20 de ori mai mic decât cel al Constanţei. Mai sunt probleme cu iluminatul public noaptea. Primăria Mangaliei e mai săracă decât Constanţa şi nu are aceeaşi putere”, continuă el. Deşi este mai îngrijită decât alte staţiuni din sudul litoralului, Neptun mai are nevoie de investiţii şi de reparaţii

Însă în ultimii trei-patru ani, Neptun a început să crească din nou, consideră Bădulescu: „S-au făcut investiţii, avem câteva Park-Hotel-uri, spa moderne, hoteluri renovate. Avem şi hoteluri noi”.

Şi mai e o problemă, apreciază purtătorul de cuvânt al ANAT: „Sunt şi proprietari de hoteluri pe litoral, e o realitate, care au alte afaceri mai prospere şi au luat şi ei nişte hoteluri, că era la modă. Şi normal, nu trăiesc numai din asta şi d-aia nu au investit foarte mult în hoteluri”.