Evenimentul Zilei > International > NÉPSZAVA: Viktor Orbán i-a cerut lui Donald Tusk o amânare
NÉPSZAVA: Viktor Orbán i-a cerut lui Donald Tusk o amânare

NÉPSZAVA: Viktor Orbán i-a cerut lui Donald Tusk o amânare

Cei doi oficiali ar fi discutat despre relaţia dintre partidul de guvernământ din Ungaria şi Partidul Popular European.

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Donald Tusk, a solicitat o întâlnire pentru această săptămână cu Viktor Orbán, dar premierul ungar i-a cerut ca această întâlnire să aibă loc mai târziu, potrivit unor surse ale PPE, citate de ziarul „Népszava”.

Cei doi oficiali ar fi discutat despre relaţia partidului de guvernământ din Ungaria şi Partidul Popular European. Guvernul ungar a propus ca Viktor Orbán şi Donald Tusk să se întâlnească cu prilejul următorului summit al UE, care va avea loc în data de 26 şi 27 martie, la Bruxelles.

Această propunere a fost confirmată de şeful Biroului de Presă al premierului ungar, Bertalan Havasi, la solicitarea portalului Euronews.

Din cauza summit-ului UE de joi, al cărui subiect principal va fi bugetul Uniunii Europene, precum şi din cauza consultărilor premierilor ţărilor Grupului de la Visegrad (V4), care va avea loc înainte de summit, nu a fost posibil ca întâlnirea cu Donald Tusk să fie cuprinsă în programul de la Bruxelles al premierului Viktor Orbán, a mai precizat Bertalan Havasi.

Donald Tusk nu şi-a dorit să comenteze memorandumul transmis de Viktor Orbán în urmă cu două zile conducerii PPE. Potrivit documentului, semnat de „înţelepţii ungari” (Katalin Novák, secretar de stat pentru familie, europarlamentarul József Szájer, responsabil pentru afacerile externe ale FIDESZ, şi Judit Varga, ministru al justiţiei), PPE îşi pierde treptat puterea, în loc să fie o forţă politică conservatoare de dreapta a devenit o entitate centristă care a renunţat la valorile de bază anterioare.

Memorandumul pledează pentru organizarea unei dezbateri despre viitorul PPE, precum şi privind includerea în conducerea PPE a unui membru conservator de dreapta. După cum se ştie, calitatea de membru al FIDESZ în PPE a fost suspendată în primăvara anului trecut, iar pentru soluţionarea finală a situaţiei nu a fost stabilit un termen.

Sursa

Traducerea: Rozália Gănciulescu – RADOR