Consiliul britanic pentru creșterea păsărilor de curte a semnalat că crescătoriile de curcani din țară depind foarte mult de muncitorii sezonieri din străinătate, deoarece în Marea Britanie, în acest domeniu, lipsa personalului calificat este foarte mare.
Organizația britanică a crescătorilor de curcani a subliniat că ridicarea măsurii de carantină instituită în Marea Britanie din cauza epidemiei de coronavirus este imperios necesar pentru muncitorii sezonieri din țările central și est-europene ale UE, printre care și Ungaria, deoarece fără ei ar putea lipsi curcanul de pe masa festivă de Crăciun a britanicilor.
În apelul său lansat miercuri seara, Consiliul britanic pentru creșterea păsărilor de curte a propus ca Guvernul britanic să ridice măsura de carantină obligatorie de 14 zile pentru cel puțin o mie de muncitori sezonieri ungari, polonezi, români, bulgari, slovaci, cehi și sloveni pentru sezonul de Crăciun din acest an.
Potrivit consiliului, fermele britanice de curcani au mare nevoie de muncitorii calificați, cu autorizații de muncă, din țările membre ale UE, care au experiență în acest domeniu, cum ar fi tăierea păsărilor și prelucrarea cărnii de curcan, deoarece în Marea Britanie este o lipsă acută a personalului calificat.
”Asemenea locuri de muncă, care necesită personal calificat, nu pot fi ocupate de pe piața forței de muncă din țară - nici din rândul șomerilor - deoarece este nevoie de timp pentru recrutarea și instruirea acesteia”, subliniază organizația, în apelul său de miercuri.
Potrivit consiliului, muncitorii sezonieri din țările din Europa Centrală și de Est nu vor veni în Marea Britanie, dacă la sosirea lor în țară trebuie să intre în carantină pentru 14 zile. Marea Britanie are nevoie urgent de ”eroii” care asigură oferta de alimente de Crăciun, iar fără ei ar putea să se prăbușească aprovizionarea cu aceste produse, susține Consiliul pentru creșterea păsărilor de curte, care adaugă:
„În prezent, Guvernul britanic permite intrarea în țară fără obligativitatea intrării în carantină a cetățenilor din 56 de țări, considerate cu risc epidemiologic mai mic, însă pe lista acestora se află deja doar cele trei țări baltice din regiunea Europei Centrale și de Est”. Din categoria țărilor exceptate de carantină a făcut parte inițial și Ungaria, însă din 12 septembrie a fost scoasă de pe această listă și de atunci cetățenii care călătoresc din Ungaria în Marea Britanie trebuie să intre în carantină pentru 14 zile.
De atunci nici Cehia, Slovenia și Polonia nu mai fac parte din grupul țărilor ai căror cetățeni pot călători în Marea Britanie fără intrarea în carantină pentru două săptămâni, iar Bulgaria, România și Slovacia nu au fost înscrise niciodată pe această listă a Guvernului britanic. (Rador)