Nepăsarea edililor din Capitală. Toți primarii din București au chiulit de la cursurile de situații de urgență

Nepăsarea edililor din Capitală. Toți primarii din București au chiulit de la cursurile de situații de urgență

Au gestionat bugetele a milioane de bucureşteni. Unii dintre ei au condus sectoarele şi câte 10 ani, însă au omis să se pună la punct în vederea obținerii de competențe obligatorii în exercitarea funcțiilor ocupate. În ultimele două mandate, niciun primar din București nu a catadicsit să participe la cursuri de gestionare a situaţiilor extreme, de calamitate

Primarii sectoarelor din Bucureşti nu sunt deloc interesaţi de eventualele dezastre care ar putea lovi oraşul. În ultimele două mandate, niciunul dintre cei şapte primari ai Bucureştiului - cinci dintre ei nu se mai află în această funcţie - nu a participat la cursurile pentru situaţii de urgenţă, deși erau obligaţi. Cu toate acestea, în cazul unor nenorociri, edilii sunt cei care iau deciiile pe moment şi în funcţie de cum gestionează ei situaţia pot fi salvate bunuri și vieţi. Pentru asta, însă, trebuie să fie pregătiţi.

Edilii nu au respectat legea

Emis de Ministerul Afacerilor Interne și intrat în vigoare la 2 octombrie 2013, ordinul nr. 99 privind pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă a reprezentanţilor instituţiilor prefectului şi a celor din administratia publica locală, servicii descentralizate şi deconcentrate, în perioada 2013-2016, nu a fost băgat în seamă de primarii din Bucureşti.

La solicitarea ,,Evenimentului zilei”, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgență (IGSU) ne-a pus la dispoziţie lista cu situația nominală a reprezentanţilor administraţiei publice de la nivelul Capitalei din perioada ultimelor două mandate, care au participat la cursurile de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Toţi edilii din acea perioadă, începând cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, Andrei Chiliman - Sectorul 1, Neculai Onţanu - Sectorul 2, Robert Negoiţă - Sectorul 3, Cristian Popescu Piedone - Sectorul 4, Marian Vanghelie - sectorul 5 şi Rareş Mănescu - sectorul 6, nu se regăsesc pe acea listă.

Cu toate acestea, potrivit reprezentanţilor IGSU, primarii de sector puteau să anunţe că nu pot ajunge la data planificată la cursuri. Nu au făcut nici măcar asta.

Pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă se realizează de către IGSU, în cadrul Centrului Naţional de Perfecţionare a Pregătirii pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă - Ciolpani şi în centrele zonale de pregătire Bacău, Cluj-Napoca şi Craiova din subordinea acestuia. Cu toate că acest curs important se desfăşura pe serii cu durată de cinci zile şi cu eliberarea unei diplome de participare semnate de inspectorul general al IGSU, edilii au avut cu totul altă treabă decât să îşi ia măsurile necesare pentru a şti să gestioneze anumite situaţiile deosebite.

Tot potrivit listei Inspectoratului General, doi dintre primarii mai sus menţionaţi ar fi urmat un astfel de curs, dar înainte ca acest ordin să fie publicat în Monitorul Oficial în 2013 şi să devină obligatoriu. Aceştia sunt: Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 de atunci, în perioada 10-14 mai 2010, și Cristian Poteraș, fostul primar al Sectorului 6, în perioada 23-27 aprilie 2012.

Prefectul Bucureștiului, cursant disciplinat

În urmă cu doi ani, în perioada 30 iunie - 4 iulie 2014, Paul Petrovan (foto), prefectul Capitalei, a urmat cursurile privind pregătirea în domeniul situațiilor de urgență.

FOTO;Paul Petrovan

„Am urmat acest curs la Centrul Național de Perfecţionare a Pregătirii pentru Managementul Situaţiilor de Urgență - Ciolpani”, ne-a declarat Petrovan. La sfârșitul lunii aprilie, prefectul, fost procuror militar DNA, a fost audiat de procurorii DIICOT, în calitate de martor în dosarul Black Cube.