Celula neo-nazistă din oraşul german Zwickau întocmise o listă pe care figurau 88 de persoane, în majoritate lideri ai comunităţii musulmane din Germania, dar şi doi parlamentari, care urmau să fie lichidate, dezvăluie publicaţia Der Spiegel, la doar câteva zile după ce s-a descoperit că trei membri ai grupării extremiste au ucis cu sânge rece nouă imigranţi între 2000 şi 2006.
Lista datează încă din anul 2005, potrivit cotidianului Tagesspiegel, cel care a descoperit-o săptămâna trecută. Nu se ştie deocamdată care sunt motivele pentru care această listă a fost întocmită, dar autorităţile susţin că persoanele care figurează acolo, reprezentanţi ai comunităţii turce şi lideri ai organizaţiilor care reprezintă restul imigranţilor musulmani, ar putea fi considerate ţinte ale extremiştilor.
Numărul 88, explică experţii, este şi codul folosit în scris de neonazişti pentru salutul "Heil Hitler", h fiind a opta literă a alfabetului.
Pe listă apar şi Jerzy Montag, deputat ecologist, şi Hans-Peter Uhl, deputat al Uniunii Creştin-Sociale, aliaţii creştin-democraţilor conduşi de cancelarul Angela Merkel în guvernul bavarez. Montag a confirmat că numele său figurează pe lista respectivă. Uhl s-a declarat şocat când a auzit că era vizat de neonaziştii germani. Ambii deputaţi sunt încă cunoscuţi ca politicieni activ implicaţi în combaterea extremismului în Germania.
În acest context, guvernul german intenţionează să înfiinţeze o bază naţională de date în care vor fi înregistraţi neonaziştii consideraţi periculoşi, după descoperirea celulei de extremă dreapta suspectată de uciderea a nouă străini.
Potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung, ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich doreşte crearea unui fişier care să permită strângerea de ''date despre extremiştii de dreapta şi violenţele extremei drepte''.
Fişierul, similar fişierului central privind islamiştii, deja existent, ar urma să fie completat cu date de către poliţie şi Oficiul federal pentru protecţia Constituţiei, informaţiile interne germane.
Serviciile germane de informaţii, arătate cu degetul
Acest anunţ în presă intervine într-un context de polemică privind rolul autorităţilor, acuzate de neglijenţă în lupta împotriva infractorilor proveniţi din rândul extremei drepte. Conform media germane, Oficiul federal ar avea îndeosebi un indiciu prezent la faţa locului în momentul comiterii unui omor în 2006, care a fost atribuit organizaţiei ''Clandestinitatea naţional-socialistă'', necunoscută anterior.
Trei membri ai organizaţiei, Beate Zshoepe (36 de ani), care s-a predat poliţiei, Uwe Mundlos (38 de ani) şi Uwe Broehnhardt (34 de ani), amândoi găsiţi morţi, sunt suspectaţi că ar fi ucis nouă persoane de origine străină, opt turci şi un grec (mici comercianţi cu vârste între 21 şi 50 de ani), în diferite regiuni ale Germaniei între 2000 şi 2006.
Ei sunt, de asemenea, puşi în cauză în cazul morţii unei poliţiste, împuşcată în cap în 2007, şi în legătură cu participarea lor la un atentat cu bombă într-un cartier turc din Koln în 2004. "O ruşine a Germaniei", astfel a calificat cancelarul german Angela Merkel existenţa acestor celule neo-naziste pe teritoriul ţării.
Dezvăluirea acestui caz la sfârşitul săptămânii trecute a şocat Germania şi a relansat dezbaterea referitoare la interzicerea partidului neonazist NPD. Guvernul studiază posibilitatea interzicerii acestui partid. Un proiect de interzicere a NPD a fost invalidat de Curtea Constituţională în 2003.