Nenorocirea care va lovi crunt România! Urmează o criză uriaşă din cauza războiului. Preţurile vor sări în aer

Sursa: arhivă EVZ

Conflictul din Ucraina a dus o creștere masivă a prețurilor la cereale, deoarece în acest moment cererea este uriașă. Rusia și Ucraina sunt marii producători, iar interzicerea exporturilor va genera o criză alimentară în multe țări. România va pierde anul acesta 336 de milioane de euro din cauza scăderii cantității de cereale ce urmează să fie recoltate.

Ministrul german al agriculturii, Cem Oezdemir, a declarat că războiul din Ucraina ar putea duce la probleme majore în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente și creșteri importante de prețuri în acest sector al economiei.

„Furnizarea de produse alimentare în Germania și Uniunea Europeană este sigură, dar se poate aștepta o lipsă mai mare în unele țări din afara UE – mai ales acolo unde deficitul domnește deja astăzi din cauza unor probleme precum seceta. Nu poate fi exclusă nici creșterea prețurilor la produsele agricole în țările industrializate“, a declarat Cem Oezdemir, citat de Sky News.

Declarație vine după ce Germania a anunțat că va organiza o întâlnire virtuală a miniștrilor agriculturii din țările G7, în cadrul căreia se va discuta despre o eventuală criză alimentară și se vor căuta soluții pentru stabilizarea piețelor.

Exporturile de grâu din Rusia și Ucraina reprezentau 30% din totalul de exporturi globale, 20% din exporturile de porumb și 80% din cele de ulei de floarea soarelui. Întreruperea acestor exporturi lovește în plin în țările din Asia, Africa și Orientul Mijlociu.

Și țările din Europa vor fi afectate, mai ales de creșterea masivă de prețuri. Potrivit datelor de pe bursa EuroNext de la Paris, preţul grâului a sărit de 323 euro/tonă, în creştere cu 37% . Prețul porumbului a ajuns la 295 euro/tonă, fiind în creştere cu 27% , iar cel al rapiţei a ajuns la 785 euro/tonă, un plus 45%. Potrivit specialiștilor, o nouă criză alimentară ne așteaptă după atacul Rusiei asupra Ucrainei. Asta în contextul în care pandemia a slăbit deja semnificativ economia mondială.

Și România va fi afectată

România a fost lovită deja de secetă, mai ales că în zona de sud a țării unde precipitațiile au fost puține în ultima perioadă. Experții în agricultură spun că lipsa de apă va crea probleme mari la culturile degrâu, orz și rapiță în anul 2022. În plus, însămânțările au început târziu anul trecut.  Cezar Gheorghe, analist piața cerealelor a declarat că anul acesta cantitatea de grâu recoltată va scădea, comparativ cu 2021, fapt care va duce la pierderi uriașe în agricultură.

„Anul acesta, plecând de la o medie multianulă de 9,6 milioane de tone, suntem reduși deja la un nivel de 8,2 milioane de tone într-un scenariu optimist, adică un minus de 15%. Dacă vreți să-l cuantificăm în bani, la prețurile de azi, cam 336 de milioane de euro dispar din circuitul comercial din PIB“, spune analistul