Combustibili fosili, folosiți pe scară largă în toată lumea în ultimul secol și jumătate au dus la o încălzire accelerată a planetei. Dacă nu se iau urgent măsuri pentru reducerea poluării, șansele la un viitor locuibil pe Terra se reduc semnificativ.
Războiul din Ucraina a arătat încă odată cât de dependente sunt economiile de combustibilii fosili extrem de poluanți. Speciaiștii ONU din cadrul Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPPC) vor publica luni după-amiază o serie de scenarii în vederea limitării încălzirii globale şi a impactului deja devastator al acesteia, informează AFP.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat tranşant că „dependenţa de petrol, cărbune şi gaz este o „nebunie''.
Încălzire accelerată
După 150 de ani în care au fost folosiți combustibili fosili extrem de poluanți, planeta s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius, fapt ce a dus la perioade de caniculă sufocante, seceta, dar și furturi și inundații cu efecte devastatoare.
În raportul său, publicat în august 2021, IPPC atrăgea atenţia asupra accelerării încălzirii globale, prezicând că pragul de +1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca preindustrială ar putea fi atins în jurul anului 2030.
Dacă nu se iau însă măsuri rapide de diminuare a poluării la nivel mondial această țintă de menținere a încălzirii globale la +1,5 grade Clesius nu va fi atinsă.
„Ne îndreptăm cu ochii închişi către catastrofa climatică şi dacă vom continua la fel, putem spune adio obiectivului de 1,5 grade Celsius. Cel de 2 grade Celsius ar putea fi de asemenea de neatins”, a mai declarat Antonio Guterres.
În cel mai catastrofal scenariu, încălzirea globală ar putea să depășească 3 grade Celsius.
Măsuri urgente
Tot într-un raport prezentat la finele lunii februarie, se arată că șansele unui viitor locuibil scad considerabil dacă nu se iau măsuri împotriva poluării.
„La câte noi catastrofe trebuie să mai fim martori, câte rapoarte ştiinţifice vor mai fi necesare pentru ca liderii politici să recunoască într-un final că energiile fosile sunt adevăraţii vinovaţi pentru suferinţa umană de pe întreaga planetă”, a avertizat Namrata Chowdhary, din cadrul organizaţie nonguvernamentale 350.org.
Potrivit specialiștilor este nevoie de reduceri masive ale emisiilor de carbon și de transformări majore în toate sectoarele economice. Folosirea energiei verzi și insvetițiile masive în astfel de tehnologii ar putea încetini încălzirea Planetei.
„O nouă întârziere în acţiunea globală nu este o opţiune”, a insistat la preşedintele grupului de experți IPPC ai ONU, Hoesung Lee.