Nemuritoarea Coco Chanel

Nemuritoarea Coco Chanel

Creatoarea de modă rămâne în atenţia întregii lumi, chiar şi astăzi, când se împlinesc 125 de ani de la naşterea sa. Anul acesta vor apărea două filme despre viaţa "domnişoarei".

Când a fost întrebată de către un «domn prietenos », primul dintr-o serie de binevoitori generoş i, care perle îi plac mai tare, cele negre sau cele albe, ea a replicat: «Nici unele, nici altele, cheri». Ceea ce-i trebuia era capitalul de început pentru un magazin mic. Aşa a devenit Coco Chanel, fiica unui potcovar basc, pe care ar fi trebuit să-l ajute la călitul potcoavelor, vizionara creaţiilor haute couture“, scria celebrul Truman Capote despre Coco Chanel, de la a cărei naştere se împlinesc astăzi 125 de ani.

Misterioasa „Mademoiselle“ Chanel

„Lumea se poate îndoi de faptul că o croitoreasă este într-adevă r capabilă de «performanţe culturale» - după părerea mea este capabilă, iar un Mainbocher sau Balenciaga au făurit lucruri mai însemnate decât batalioane de poeţi şi compozitori“, mai nota scriitorul american Truman Capote într-un articol despre Chanel, pe care l-a scris în 1959.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar lucrurile nu s-au schimbat. Viaţa şi cariera celei mai importante creatoare de modă a secolului trecut au trezit nu numai interesul jurnaliştilor, ci şi pe cel al unui număr mare de biografi şi regizori, care şi-au dedicat opera misterioasei Gabrielle Chanel.

Coco Chanel s-a născut pe 19 august 1883, în Saumur (Franţa), iar anul acesta vor apărea două filme dedicate avangardistei creatoare. Câştigătoare a Premiului Oscar, actriţa Shirley MacLaine a interpretat-o pe Coco Chanel într-o miniserie de televiziune, regizată de Christian Duguay, iar serialul, o coproducţ ie franco-italo-britanică, va avea premiera toamna aceasta. Tot anul acesta, mai tânăra actriţă Audrey Tatou, devenită celebră cu rolul lui Amelie Poulain, o va interpreta pe Coco Chanel în producţia pentru marile ecrane „Coco avant Chanel“.

Regizorul american William Friedkin programează şi el o peliculă despre creatoarea de modă, „Coco&Igor“, film care va avea în centrul atenţiei povestea de dragoste dintre Chanel şi compozitorul rus Igor Stravinski.

Domnişoara Chanel, care toată viaţa s-a lăsat numită „Mademoiselle“, s-a stins în 1971, la 87 de ani, în Paris, într-o cameră din Hotelul Ritz. Cum a murit a fost probabil cel mai puţin „spectaculos“ moment al existenţei sale.

De la orfelinat la faimă mondială

Viaţa sa însă a fost plină de momente care au făcut din Gabrielle o legendă. Rămasă orfană de mamă la o vârstă fragedă, „Chasnel“ (acesta este numele din certificatul de naştere, scris greşit, eroarea nefiind corectată niciodată) a petrecut şapte ani într-un orfelinat, unde a învăţat croitoria.

De-a lungul timpului, „Mademoiselle“ a inventat diferite variante ale biografiei sale şi mai ales ale acelei perioade, probabil pentru a evita amintirea vremii petrecute în orfelinat. La 20 de ani, Gabrielle lucra într-un magazin, ca vânzătoare, iar la 21 de ani, cu ajutorul „domnului prietenos“ amintit de Capote, şi-a deschis propriul magazin, „Chanel Modes“, în Rue Cambon 21, Paris.

În anul 1912, o pălărie simplă, din paie, creată de Chanel şi purtată pe scenă de actriţa Gabrielle Dorziat, a făcut furori în Paris, iar acest succes a fost primul pas al tinerei creatoare în lumea modei. Trei ani mai târziu, Chanel deschidea primul magazin de modă în Biarritz, iar una dintre clientele sale fidele era baronesa Rothschild. În 1921, Chanel a creat parfumul „Chanel No 5“, care a devenit un succes mondial.

„Pata neagră“ a carierei domnişoarei este cel de-al Doilea Razboi Mondial, când Chanel a colaborat cu ocupanţii nazişti din Franţa. După război, acuzată de „colaborare“, a plecat în Elveţia, unde a trăit în exil. După 7 ani, la reîntoarcerea în Paris, a reuşit, la vârsta de 71 de ani, să reînvie marca Chanel şi să refacă reputaţia celebrei case de modă.

„Aceşti talentaţi neconsolaţi sau aceste neconsolate talente, al căror orgoliu ne preocupă (...), asemenea fiinţe nu rodesc decât pe piscurile îngheţate ale unor ambiţii nelimitate“, nota Truman Capote la finalul reportajului dedicat lui Chanel.