Nelson Mandela, reabilitat de americani

O parte din Congresul Statelor Unite încearcă să obţină eliminarea numelui fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela de pe o listă a teroriştilor, înainte de aniversarea acestuia de luna viitoare.

Ambasadorul Africii de Sud în Statele Unite, Welile Nhlapo, a declarat că discută cu Departamentul de Stat şi cu membri ai Congresului pentru rezolvarea problemei până la ziua de naştere a lui Mandela, pe 18 iulie. Acesta va împlini 90 de ani.

În aprilie, unii membri ai Congresului au propus un proiect de lege prin care numele lui Mandela să fie eliminat de pe listă. Departamentul de Stat şi cel al Justiţiei au anunţat că susţin iniţiativa, aprobată la 8 mai de Camera Reprezentanţilor, dar care aşteaptă votul Senatului.

"Am reuşit să clarificăm şi să rezolvăm anumite chestiuni. Încercăm să discutăm cu persoanele care încă nu sunt convinse, pentru a oferi clarificări suplimentare", a precizat Nhlapo.

Fostul preşedinte sud-african şi unii membri ai Congresului Naţional African încă figurează pe listele Statelor Unite, având nevoie de aprobări speciale pentru a intra pe teritoriul american la mai mult de zece ani de la încheierea apartheid-ului.

Mandela nu a anunţat că ar dori să viziteze Statele Unite, unde a fost ultima dată în mai 2005. Congresul Naţional African a fost interzis de liderii albi în 1960, liderii săi fiind trimişi la închisoare sau exilaţi.

Ca preşedinte, Mandela a format Comisia pentru adevăr şi reconciliere, pentru a investiga încălcările drepturilor omului sub apertheid şi a avut numeroase iniţiative menite să îmbunătăţească standardul de viaţa al populaţiei de culoare din Africa de Sud.

În 1996, a ratificat o noua constituţie a Africii de Sud. Mandela s-a retras din politică în iunie 1999, la vârsta de 80 de ani.

(21:30)