NEGUSTORUL Trump în fața unei AFACERI mai mari decât Coreea de Nord
- Radu Pădure
- 10 mai 2018, 21:34
Toată lumea a acuzat stilul lui Trump de a negocia cu Kim, dar acesta a dat rezultate. Acum, are în față „Afacerea Iran”.
Imediat după revenirea sa din Coreea de Nord, joi, secretarul de stat american Mike Pompeo va demara negocieri cu aliații din Europa, Asia și Orientul Mijlociu, în încercarea de a-i convinge să facă presiuni asupra Iranului pentru a-și limita programele nuclear și balistic, au anunțat oficiali americani citați de Reuters.
Marea întrebare este dacă aliații, și mai presus de toate, Iranul, vor accepta să reia negocierile la nivel maxim, după ce Statele Unite s-au retras din Acordul cu Iranul din 2015.
Statele Unite mizează pe faptul că Iranul va fi forțat să se așeze la masa negocierilor prin reinstituirea sancțiunilor economice de către Washington - și, posibil, impunerea altora noi – care vor afecta și companiile, europene sau din alte părți ale lumii și vor lovi grav economia și așa șubrezită a Iranului, bazată în mare parte pe petrol.
Un înalt oficial din Departamentul de Stat a declarat că au avut deja loc discuții cu Marea Britanie, Franța și Germania, ca și cu Japonia, Irak și Israel, de când președintele Trump a retras Statele Unite din Acordul nuclear cu Iranul.
„Va exista un efort total al nostru de a merge și discuta cu partenerii noștri din întreaga lume care ne împărtășesc interesele. Aceasta este prima etapă”, a comentat pentru Reuters oficialul de la Departamentul de Stat planul de negocieri al lui Pompeo, adăugând că discuțiile se vor concetra pe modalitățile prin care pot fi crescute presiunile asupra Iranului „într-un fel constructiv și care să-l aducă la masa negocierilor”.
Trump a acordat o perioadă de grație între trei și șase luni de zile companiilor pentru a-și reduce progresiv comerțul cu Iranul. Unii aliați, ca Franța, vor face presiuni pentru excepții de la sancțiuni, astfel încât să-și protejeze companiile.
(Un excelent prilej de negociere pentru Trump, inclusiv pentru reducerea dificitului cu UE.)
Chiar dacă companiile pot solicita Trezoreriei Statelor Unite licențe pentru a continua să opereze în Iran dincolo de termenul limită, amenințarea sancțiunilor îi va forța să plece, afirmă experții citați de Reuters.
De asemenea, companiile străine vor trebui să evalueze dacă vor fi capabile să facă față reinstituirii sancțiunilor secundare, care vor ținti sectoare ale economiei iraniene, inclusiv energia, petrochimia, navigația, finanțele și banca, adaugă aceiași experți.
„Scopul este ca în final să se ajungă la un punct în care să stăm la masă cu iranienii și să negociem un nou acord, dar acest moment nu cred că este aproape”, a afirmat oficialul citat.