Negocierile de pace privite diferit de Rusia și Ucraina. Kremlinul nu vede rezultate promițătoare

Negocierile de pace privite diferit de Rusia și Ucraina. Kremlinul nu vede rezultate promițătoare Sursa: dreamstime

În timp ce delegația din Ucraina vorbește despre pași importanți făcuți în timpul negocierilor cu Rusia și chiar o posibilă întâlnire între cei doi președinți, delegația de la Kremlin susține că nu se văd rezultate promițătoare. Totuși, au salutat ideea Kievul de a-și exprima propunerile în scris.

Negocierile de pace între Rusia și Ucraina continuă, însă cele două delegații văd lucrurile diferit. În timp ce ucrainenii susțin că lucrurile merg spre bine, rușii declară că nu sunt rezultate „foarte promițătoare”. Kremlinul a salutat totuși ideea venită din partea Kievului cu privire la exprimarea în scris a propunerilor pentru acordul de pace.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a vorbit despre negocierile dintre Rusia și Ucraina, susținând că delegația sa nu a observat nimic cu adevărat promițător sau care să semene a progres pentru negocierile de pace. Oficialul a precizat că, din punctul de vedere al Kremlinului, mai este mult până la un acord între cele două state.

„Deocamdată, nu putem constata ceva care să fie foarte promiţător sau vreun progres. Este încă mult de lucru”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă nu se observă lucruri „promițătoare”, totuși purtătorul de cuvânt al Kremlinului a catalogat pozitiv faptul că delegația ucraineană „a început în sfârşit să-şi formuleze în mod concret propunerile şi le-a pus pe foaie”.

Rusia își schimbă poziția și nu se ține de promisiuni

Marți, după negocierile desfășurate la Istanbul, Ucraina a transmis Rusiei 10 propuneri pentru un acord de pace, printre care se numără garanții de securitate, posibilitatea de aderare la UE, fără integrarea în NATO, precum și oferirea unei perioade de 15 ani pentru a rezolva problemele legate de Crimeea și Sevastopol prin negocieri bilaterale între Ucraina și Rusia.

De cealaltă parte, Dmitri Peskov a declarat miercuri că Rusia nu este dispusă să discute cu nimeni despre Crimeea, pentru că „este parte a Federației Ruse”.

Toate declarațiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului făcute miercuri par în contradicție cu cele făcute de delegația rusă marți, după negocieri. Aceștia din urmă au susținut că discuțiile au avansat, iar ministerul apărării din Rusia a precizat că va opri ofensiva spre Kiev și Cernihiv pentru a facilita viitoare negocieri.

Bombardamentele au continuat în Cernihiv, în ciuda declarațiilor făcute de Moscova.

Mișcarea Rusiei de a opri ofensiva este catalogată de aliații occidentali drept o strategie. Trupele ruse sunt retrase pentru reaprovizionare, iar unele dintre ele sunt mutate în est pentru a încercui forțele ucrainene.