Emisari israelieni si sirieni au avut o serie de intalniri secrete in vederea incheierii unui acord de pace intre cele doua tari, scrie cotidianul "Haaretz" in editia sa de ieri.
Potrivit ziarului israelian, intalnirile s-au derulat in intervalul septembrie 2004-iulie 2006, pe teritoriul european. La discutii ar fi participat Alon Liel, fost director general in MAE israelian, iar din partea siriana vicepresedintele Frauk al-Charah si seful diplomatiei Walid Moallem, afirma "Haaretz".
Negocierile au vizat o retragere progresiva a trupelor israeliene de pe Inaltimile Golan pana in limitele anterioare Razboiului de sase zile din 1967. Discutiile au intrat in impas deoarece Siria ar dori ca retragerea sa aiba loc intr-un interval de cinci ani, in timp ce partea israeliana ar dori un ragaz mai lung, de 15 ani.
In cadrul discutiilor exploratorii s-a profilat si ideea constituirii unei zone-tampon de-a lungul malului oriental al Lacului Tiberiada si a crearii unui parc natural pe pantele Inaltimilor Golan, in care atat israelienii, cat si sirienii sa aiba acces liber. Potrivit aceleiasi surse, Israelul ar urma sa pastreze controlul asupra apelor Iordanului si Lacului Tiberiada.
Siria ar lasa balta Hezbollahul si Hamasul De-a lungul frontierei comune s-ar crea o zona demilitarizata, cu o latime de un kilometru in interiorul Israelului si patru kilometri de partea siriana. De asemenea, Siria s-ar angaja sa stopeze sprijinul acordat militiilor siite libaneze Hezbollah si miscarii palestiniene Hamas.
Cotidianul "Haaretz" sustine ca acest acord informal ar fi fost redactat cu stiinta unor responsabili ai cabinetului condus de fostul premier Ariel Sharon si, apoi, a celor din guvernul lui Ehud Olmert.
Responsabilii de la Ierusalim nu au dezmintit categoric existenta unor astfel de contacte secrete, un purtator de cuvant al guvernului declarand ieri ca premierul Olmert "nu a fost informat" despre aceste negocieri. O sursa din MAE sirian a dezmintit informatiile, fara alte comentarii.