În cadrul discuțiilor care ar putea fi un prim pas spre normalizarea relațiilor, cele două țări planifică pași mici, cum ar fi posibilitatea ca firme israeliene să lucreze în Golf, avioane israeliene să survoleze spațiul aerian saudit, conform publicației Sunday Times din Marea Britanie. Se pare că discuțiile i-au înfuriat pe palestinieni, care se tem că se va pune în pericol planul lor de a-și declara statalitatea.
În cadrul discuțiilor care ar putea fi un prim pas spre normalizarea relațiilor, cele două țări planifică pași mici, cum ar fi posibilitatea ca firme israeliene să lucreze în Golf, avioane israeliene să survoleze spațiul aerian saudit, conform publicației Sunday Times din Marea Britanie .Se pare că discuțiile i-au înfuriat pe palestinieni, care se tem că se va pune în pericol planul lor de a-și declara statalitatea.
Arabia Saudită și Israelul participă la discuții pentru a stabili legături economice deschise ce ar putea deschide calea către normalizarea relațiilor dintre cele două țări, în viitor, conform reportajului publicației Sunday Times care apare la Londra.
Citând surse americane și arabe, publicația susține că procesul de normalizare va începe cu pași mici, cum ar fi permiterea întreprinderilor israeliene să lucreze în Golful Persic și permiterea companiei aeriene naționale israeliene El Al să survoleze spațiul aerian saudit.
„O astfel de situație ar consolida alianța dintre cei doi inamici absoluți ai Iranului și ar schimba dinamica numeroaselor conflicte destabilizatoare din Orientul Mijlociu“, se spune în reportaj.
„Posibilitatea unor legături mai strânse cu Israelul ar explica parțial de ce Arabia Saudită și aliații săi au impus o blocadă completă Qatarului, în încercarea de a forța statul din Golf să renunțe la sprijinul acordat Hamas – militanții islamiști palestinieni care controlează regiunea Gaza.“
Există informații potrivit cărora Israelul și Arabia Saudită, aparent dușmani de neîmpăcat, ar fi menținut legături comerciale și de securitate pe ascuns, ani la rând. În 2014, mass-media străine au susținut că oficiali ai Ministerului Apărării din Israel, inclusiv fostul director al Mossad-ului Tamir Pardo, au mers la Riyadh pentru a se întâlni cu omologii lor saudiți, cele două țări unindu-și forțele în efortul de a reduce influența crescândă a Iranului în Orientul Mijlociu.
La începutul acestei luni, ziarul saudit Okaz a publicat un editorial în care organizația Hamas, sprijinită de Iran, este acuzată că ar folosi milioanele de dolari donate de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite pentru a susține infrastructura de terorism în loc de a pune capăt crizei umanitare din Fâșia Gaza. Ziarul saudit a mers atât de departe încât a comparat organizația Hamas cu grupul jihadist Statul Islamic.
Publicația Sunday Times a relatat că „surse apropiate de Arabia Saudită“ au respins posibilitatea unei îmbunătățiri a relațiilor diplomatice dintre Israel și Arabia Saudită, spunând că acest lucru este doar ceea ce și-ar dori Casa Albă, și anume un progres imediat după recenta vizită a Președintelui american, Donald Trump, în ambele țări.
Potrivit raportului, palestinienii sunt furioși din cauza acestor eforturi, temându-se că normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită ar putea afecta speranțele lor de a-și declara statalitatea.