Dispute în PDL pe concediul mamelor: Botiş are trei variante, dar preferă reducerea. Vezi care sunt celelalte
- Adam Popescu
- 30 noiembrie 2010, 16:41
Noile discuţii din interiorul PDL pe tema concediilor pentru creşterea copiilor nu i-au pus nici astăzi de acord pe ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi pe criticii săi din interiorul propriului partid, precum Raluca Tucan şi Sulfina Barbu. Botiş a pus pe masă trei variante.
Limitarea la 1000 sau 1500 lunar, între cele trei "variante de lucru"
După întâlnirea Botiş-PDL, ministrul a susţinut, totuşi, că va analiza până săptămâna viitoare trei variante de modificare a concediului pentru mame, deşi cea pe care o susţine e aceeaşi prezentată ieri liderilor de partid: reducerea de la 2 ani la un an şi o "primă" de întoarcere la muncă de 500 de lei lunar, începând din luna a şaptea.
De altfel, Botiş a evitat să le prezinte public pe celelalte două. A făcut-o însă Raluca Turcan, vicepreşedintele PDL arătând că personal susţine o a patra soluţie, neaflată însă în calculele lui Botiş. "Prima prevede înjumătăţirea perioadei cu stimularea întoarcerii la muncă după şapte luni cu o sumă de 500 de lei lunar. Altele două menţin perioada de 24 de luni, însă oferă un bonus mai mic pentru întoarcerea la muncă", a detaliat Turcan ce a pus Botiş azi pe masa deputaţilor PDL.
Participanţi la discuţii au declarat pentru EVZ că una dintre variantele din mapa lui Botiş în care concediul ar rămâne de 24 de luni ar presupune limitarea plafonului maxim al indemnizaţiei, în al doilea an de concediu la 1000 de lei, iar cealaltă la 1500 de lei lunar. Astfel, în primul an de concediu, mamele şi-ar păstra indemnizaţia de 85% din venit şi maximum 3.400 de lei, urmând ca după 12 luni fie să se întoarcă la serviciu cu "prima" de 500 de lei lunar, fie să rămână în concediu cu o indemnizaţie micşorată.
Mamele aflate în concediu intră pe noua lege
În ciuda criticilor venite azi atât din propriul partid, cât şi din coaliţie, Botiş ţine însă la soluţia înjumătăţirii.
"Sunt variante de lucru pe care le analizăm, o să le prezint săptămâna viitoare. Cea pe care o susţin este reducerea concediului la 12 luni şi acordarea de stimulente pentru întoarcerea la muncă. Vrem să venim şi cu o completare la legea învăţământului privind tichetele de creşă", şi-a susţinut ministrul muncii varianta preferată, considerată de Raluca Turcan drept "un atac la adresa femeilor care decid să aibă copii".
La orice variantă s-ar rămâne însă, susţin sursele citate, ministrul a admis în faţa deputaţilor PDL că noile norme se vor aplica de a doua zi după publicarea în Monitorul Oficial, fiind valabile inclusiv pentru mamele aflate în prezent în concediu.
Turcan: Nu ar trebui să existe obligaţia, ci opţiunea revenirii după un an Turcan şi Botiş se contrazic public şi în privinţa prevederilor privind opţiunea pe care mamele ar avea-o după un an. Dacă Raluca Turcan susţine că în varianta prezentată de ministru reîntoarcerea la muncă după un an devine o obligaţie, Ioan Botiş spune că nu ar exclude opţiunea, fără a preciza însă dacă statul va mai plăti indemnizaţia de 85% din al doilea an de concediu.
Potrivit surselor citate, în discuţiile cu deputaţii PDL ministrul a explicat că, în varianta sa, după un an ar exista opţiunea rămânerii acasă, dar în concediu fără plată.
"Cel mai atent ar fi să analizăm varianta reducerii, dar opţional. Să nu existe o decizie obligatorie pentru toate mamele sau pentru toate familiile, pentru că cele mai multe se confruntă cu lipsa locurilor unde să-şi crească copiii. E o variantă pe care eu aş susţine-o. Nu există între cele trei (ale Ministerului, n.r.)", a comentat Turcan la finalul discuţiilor. Deputaţii PDL, pro şi contra Botiş
Opozanţilor din parlament ai soluţiei Botiş li s-a alăturat astăzi încă un deputat PDL. Pentru Movilă a anunţat că nu va fi de acord "niciodată cu această măsură". "Este absurd, nedrept şi discriminatoriu să obligi prin lege ca femeile care au născut să se întoarcă la muncă mai devreme de doi ani", a susţinut PDL-istul citat de Agerpres.
Ministrul are însă şi susţinători. "Din punctul meu de vedere, soluţia ministrului Botiş e cea mai sustenabilă", a declarat deputatul PDL Lucian Bode, adăugând însă că "trebuie definită foarte bine o soluţie mai întâi în coaliţie, ca apoi să fie susţinută de toată lumea". Economii la buget de maximum 400 de milioane
În calculele lui Botiş, puse pe masa PDL, deficitul la asigurări sociale care ar trebui acoperit e de aproximativ 470 de milioane de lei. Alternativele prezentate: fie tăierea semnificativă a unor prestaţii sociale - şomaj, ajutor de încălzire, alocaţii momoparentale - care ar afecta un milion de beneficiari , fie ajustarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Economia de 470 de milioane nu se atinge în niciuna dintre cele trei variante de modificare a concediului pentru mame, dar s-ar apropia, potrivit calculelor lui Botiş prezentate deputaţilor, de 400 de milioane. La capitolul mame, cifrele ministrului ar arăta că în prezent există în jur de 190.000 de beneficiari care ar fi afectaţi, dintre care 45.000 iau între 600 şi 1.200 de lei lunar.
Variantele lui Botiş se vor discuta din nou joi, într-o şedinţă a Coaliţiei, dar şi săptămâna viitoare, într-o nouă rundă de "negocieri" cu parlamentarii PDL.