RUNDA a II-a. Negocieri cu FMI pe salariile bugetarilor. Ministrul Finanţelor, optimist
- Ana Zid ărescu
- 5 mai 2012, 17:58
După ce, ieri, reprezentanţii FMI au avut o întâlnire de aproape şapte ore la sediul Băncii Naţionale a României cu ministrul desemnat al Finanţelor Publice, Florin Georgescu, pe scrisoarea de intenţie care va fi semnată de noul Guvern, astăzi, se va dezbate subiectul sensibil la reîntregirii salariilor şi pensiilor.
UPDATE. Întâlnirea dintre Delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale şi reprezentanţii noului guvern al României a început puţin după ora 17.00.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, participă, la rândul său, la discuţii. La întrevedere au ajuns şi ministrul desemnat al Justiţiei, Titus Corlăţean, dar şi actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu. La sediul BNR a sosit, de asemenea, ministrul desemnat al comunicaţiilor, Dan Nica. Acesta va prezenta oficialilor Fondului situaţia Poştei Române, instituţie aflată între societăţile cu probleme pe lista de condiţionalităţi a Fondului referitoare la societăţile deţinute de stat.
Potrivit surselor apropiate negocierilor, discuţiile s-ar putea prelungi până noaptea târziu. Conform programului, după ministerele Justiţiei, Comunicaţiilor şi Muncii, discuţiile vor continua cu ministrul Dezvoltării, Eduard Hellvig, şi cu reprezentanţii Secretariatului General al Guvernului, finalul negocierilor fiind estimat pentru ora 19,30 Aseară, Florin Georgescu se declara în privinţa găsirii unor soluţii pentru reîntregirea salariilor bugetarilor şi restituirea CAS-ului reţinut ilegal de la pensionari. "Suntem încrezători că există soluţii, aşa cum ne-au prezentat şi reprezentanţii de la nivel tehnic în discuţiile avute. Sper că Fondul Monetar şi Comisia Europeană vor fi înţelegători să dea curs solicitărilor noastre, care nu vin să arunce în aer deficitul bugetar şi nu vin să pună în pericol stabilitatea financiară", preciza Georgescu ieri.
Şerbănescu: Nu sunt bani de salarii, dar se va face rost de ei
Pe de altă parte, analistul economic Ilie Şerbănescu a declarat astăzi, într-o emisiune TV, că salariile bugetarilor vor fi reîntregite, deşi nu există bani la buget pentru acest lucru. "În mod cert, se dau aceşti bani. I-ar fi dat şi cei care erau, şi le vor da şi cei care sunt acum pentru că nu se poate altfel, după atâta amar şi atâta tensiune care a creat acest lucru. După părerea mea, şi dacă le dăm, şi dacă nu le dăm, nu se rezolvă mare lucru (...) Este doar o chestiune de lege: s-au luat ilegal şi se dau acum înapoi. Să nu creadă cineva că dacă primim salariile alea, se deschide o nouă eră în care va fi frumos şi bine. Trebuie să fim realişti: banii aceia trebuie daţi înapoi, de fapt să se reîntregească nivelul din 2010 (...) Nu contează dacă sunt bani sau nu la buget. Nu sunt bani la buget pentru reîntregirea salariilor, dar se pot lua din altă parte pentru că aici avem de-a face cu o restituire în spaţiul legalităţii", a afirmat Şerbănescu.
Acesta a adăugat că Banca Naţională a României a fost instituţia care a fundamentat tăierea salariilor în 2010, aceasta înaintând ideea că, la momentul respectiv, a fost vorba despre o ajustare, nu de o tăiere a acestora. "Cine a fundamentat tăierea salariilor, nu Banca Naţională? Domnul Isărescu a spus la momentul acela că nu este vorba despre tăiere, dacă le-ai mărit cu 50% înainte de 2008, ci doar de o ajustare. Acum, vine domnul Vasilescu să spună că dacă mărim salariile, mărim PIB-ul. Ştie toată lumea că PIB-ul nu este decât profit şi salarii şi dacă îmi reduc salariile înseamnă că micşorez PIB-ul şi măresc profitul. Asta se face de patru ani de zile, se măresc profiturile şi munca e mai prost plătită", a punctat analistul economic.
Pentru ca salariile să fie reîntregite este necesară o creştere a acestora cu 15%. CITIŢI ŞI:
- Isărescu: Salarii mai mari da, taxe mai mici nu