Negocieri comerciale dintre SUA şi Taiwan pentru a evita presiunile din partea Chinei

Sursa foto: Arhiva EVZ

Beijingul este principalul partener comercial al insulei, care ar putea fi vulnerabilă la o posibilă blocadă economică din partea gigantului asiatic.

Anul trecut, 42% din exporturile Taiwanului au avut drept destinaţie China și Hong Kong-ul, ceea ce face ca insula să fie vulnerabilă la o potențială constrângere comercială și economică din partea Beijingului. O situație pe care, pe măsură ce tensiunile cresc în regiune, autoritățile taiwaneze doresc să o evite, ajungând la un acord cu SUA (destinație a 14% din exporturile sale în 2021) pentru a începe în toamnă negocieri comerciale în baza unei inițiative prezentate în luna iunie, scrie Diario de Noticias.

Coerciția comercială este un atu pe care China obișnuieşte să-l folosească. Anul trecut, după ce Lituania s-a retras dintr-un acord regional de cooperare cu Beijingul, chinezii au început să pună obstacole în calea importurilor de produse lituaniene, situația înrăutățindu-se și transformându-se într-un embargo total și presiuni asupra altor parteneri, după ce Vilniusul a autorizat deschiderea unui birou în Taiwan.

La începutul lunii, după ce președinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula, Beijingul a blocat importurile de citrice taiwaneze și de alte alimente. Dar acestea reprezintă doar 0,5% din exporturile către China - în ciuda faptului că afectează produse din zone rurale în care președinta Tsai Ing-wen dispune de un sprijin puternic. Beijingul nu s-a atins de cipurile de înaltă calitate - insula  realizează 90% din producția mondială - care se află în prezent în toate electronicele, multe dintre ele fabricate în China.

Taiwanul speră ca negocierile cu SUA să conducă, într-o bună zi, la un acord de liber schimb, dar deocamdată va căuta să aprofundeze relațiile economice și tehnologice. În același timp, relațiile dintre Washington și Beijing sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, vizita lui Pelosi - cel mai înalt oficial american care a vizitat insula în ultimii 25 de ani - înrăutăţind situația. În replică, China a lansat cele mai mari exerciții militare cu foc real în jurul Taiwanului, care au răspuns cu propriile sale demonstrații de forță, climatul de tensiune menţinându-se în regiune.

Avertismente de la Beijing

În ceea ce privește anunțul negocierilor în baza Inițiativei SUA-Taiwan privind Comerţul din secolul XXI, Beijingul și-a exprimat deja nemulțumirea, cerând Washingtonului "să se abțină de la semnarea de acorduri" cu Taipeiul. China vede insula ca pe o provincie rebelă și consideră că aceste negocieri au "conotații suverane", fiind o încurajare către independență – recunoscută doar de 14 țări. "Partea chineză va lua măsuri ferme pentru a garanta suveranitatea și integritatea teritorială și recomandă părţii americane să nu judece greșit situația", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin.

Politica oficială a SUA, despre care Casa Albă a reiterat în nenumărate rânduri că nu s-a schimbat, se opune declarației de independență a Taiwanului și schimbării prin forță a statutului insulei de către China. Acesta este un scenariu pe care Beijingul nu îl respinge, chinezii fiind acuzați de Taipei că au pregătit o invazie prin cele mai recente exerciții militare. În practică, politica americană este de "ambiguitate strategică" referitor la o posibilă intervenție în cazul unei invazii, în ciuda sprijinirii militare a insulei – chiar dacă nu are relații diplomatice, ci doar legături informale. După Pelosi, ca de obicei, alți congresmeni din SUA s-au deplasat în Taiwan. (Articol de Susana Salvador; Traducerea: Iulia Baran, RADOR)