Kim Yeon-chul, ministrul Unificării din Coreea de Sud, responsabil pentru relațiile cu Coreea de Nord, și-a dat demisia, vineri, din cauza tensiunilor aprige cu Phenianul. Președintele sud-coreean Moon Jae-in a acceptat-o.

Președintele Moon Jae-in „a acceptat propunerea de demisie a ministrului unificării Kim Yeon-chul”, potrivit unui comunicat de presă al Casei Albastre, președinția sud-coreeană, care nu a dat mai multe detalii despre acest subiect.

Kim Yeon-chul demisionat miercuri, a doua zi după ce Coreea de Nord a distrus (la propriu) biroul de legătură dintre cele două țări situat pe teritoriul său, intenționând să-și „asume responsabilitățile” în ceea ce privește deteriorarea relațiilor inter-coreene.

Încă de la începutul lunii iunie, Coreea de Nord și-a multiplicat amenințările la dresa vecinului din sud, în special împotrivas transfugilor nord-coreeni care, din sud, trimit în nord pliante ce critică regimul de la Phenian, peste Zona Demilitarizată (DMZ).

Potrivit experților, liderul de la Phenian, Kim Jong-un încearcă cu orice preț să provoace o criză cu vecinul din sud pentru a obține concesii internaționale, în contextul unei escaladări fără precedent a tensiunilor dintre cele două Corei, aflate, tehnic, încă în război.

 

Biroul de legătură inter-coreean a fost unui din simbolurile detensionării relaților dintre cele două Corei.

După ce a distrus acest birou, Kim Jong-un a amenințat, a doua zi,  că își va consolida prezența militară de-a lungul Zonei Demilitarizate.

Relațiile nord-sud au continuat să se deterioreze ca urmare a fiasco-ului celui de-al doilea summit între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jung-un, organizat în februarie 2019 la Hanoi.

Această întâlnire dintre cei doi șefi de stat a fost scurtată, deoarece cele două părți nu au putut să cadă de acord cu privire la ce ar trebui să renunțe Coreea de Nord  în schimbul începerii ridicării sancțiunilor impuse Phenianului.

Kim Yeon-chul, un universitar foarte angajat și confident de multă vreme al președintelui Moon Jae-in, a fost numit în la ministerul Unificării în martie 2019, la câteva săptămâni după întâlnirea de la Hanoi dintre Trump și Kim.

Războiul din Coreea (1950-1953) s-a terminat cu un armistițiu. Nu și cu un acord de pace, ceea ce înseamnă că cele două țări vecine se află încă, tehnic vorbind, în stare de război.