Nefăcutele Chinei. Faza pe urși

China a dat verde unui medicament bazat pe bilă de urs pentru a-i trata pe pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, relansând controversele cu privire la creșterea urșilor în acest scop.

Asociațiile ecologiste și pentru apărarea animalelor denunță de multă vreme ceea ce denumesc cruzimea chinezilor. În China, mii de urși trăiesc imobilizați în cuști strâmte. Abdomenul lor este perforat de un cateter legat la vezica biliară pentru a le fi recoltată bila.

Bila de urs este la mare căutare în China, unde medicina tradițională afirmă că are calități „terapeutice”, ajutând mai ales la reglarea colesterolului sau la dizolvarea calculilor biliari și a calculilor renali. Dar ce nu are virtuți terapeutice în medicina tradițională chineză?

Însă bila de urs, a cărei eficacitate este controversată, este acum inclusă în recomandările medicale adăugate de Beijing la arsenal de luptă împotriva epidemiei cu noul coronavirus.

Ministerul chinez al Sănătății a recomandat o injecție numită „Tan Re Qing”, obținută din bilă de urs, dar și din pulbere de corn de capră și extracte de plante, pentru pacienții grav atinși de coronavirus.

Regimul președintelui chinez Xi Jinping, căruia îi place să vibreze coarda naționalistă, a lăudat ani de zile virtuțile farmacopeei tradiționale chineze împotriva medicinei occidentale, și de această dată în special în contextul luptei împotriva Covid-19.

Tratamentul „Tan Re Qing” este indicat în tratamentul maladiilor respiratorii, în special în cazul pneumoniei, potrivit producătorului, laboratorul Kaibao din Shanghai.

Pentru asociația Animals Asia Foundation (AAF), recurgerea la bilă de urs în lupta împotriva pandemiei este, în egală măsură, „tragică și contradictorie” pentru că autoritățile chineze au interzis comerțul cu animale sălbatice în scopuri alimentare, ca reacție la apariția virusului SARS- CoV-2.

Acesta a fost detectat la sfârșitul anului trecut într-o piață din orașul chinez Wuhan (centrul țării) unde se comercializau specii de animale sălbatice.

Purtătorul de cuvânt al AAF, Brian Daly, este îngrijorat de faptul că recomandarea oficială de la Beijing se va adăuga amenințării asupra urșilor negri asiatici, specie pe cale de dispariție.

„Promovarea utilizării bilei de urs riscă să crească volumele colectate, nu numai în detrimentul urșilor captivi, ci și al celor care sunt în libertate”, a declarat el.

Dar ce mai contează că o specie este amenințată cu dispariția când bila de urs aduce profit unei piețe farmaceutice evaluată la peste un miliard de dolari pe an, potrivit lui Kirsty Warren, purtător de cuvânt al Societății mondiale de protecție a animalelor.

În toată Asia, comerțul cu bilă de urs este înfloritoar, chiar dacă este interzis în majoritatea statelor.

Ingredientul activ al bilei urșilor negri, acidul ursodeoxicolic (sau ursodiolul), poate fi acum produs chimic în laborator, afirmă Richard Thomas de la asociația Traffic.

Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a încorpora bila de urs în medicamente, a spus el.

Pe lângă riscul pentru sănătate pe care îl reprezintă comerțul cu animale sălbatice, protecția animalelor devine din ce în ce mai esențială în China.

În Shenzen, uriașă metropolă în apropiere de Hong Kong, autoritățile au interzis consumul de carne de câine și de pisică, săptămâna aceasta, scrie Journal de Montreal.

Potrivit Humane Society International, Shenzhen este primul oraș din China care a făcut acest pas. Conform asociației, nu mai puțin de 10 milioane de câini și 4 milioane de pisici sunt uciși în fiecare an în țară pentru a ajunge pe farfuriile chinezilor.