Acesta a fost detectat la sfârșitul anului trecut într-o piață din orașul chinez Wuhan (centrul țării) unde se comercializau specii de animale sălbatice.
Purtătorul de cuvânt al AAF, Brian Daly, este îngrijorat de faptul că recomandarea oficială de la Beijing se va adăuga amenințării asupra urșilor negri asiatici, specie pe cale de dispariție.
„Promovarea utilizării bilei de urs riscă să crească volumele colectate, nu numai în detrimentul urșilor captivi, ci și al celor care sunt în libertate”, a declarat el.
Dar ce mai contează că o specie este amenințată cu dispariția când bila de urs aduce profit unei piețe farmaceutice evaluată la peste un miliard de dolari pe an, potrivit lui Kirsty Warren, purtător de cuvânt al Societății mondiale de protecție a animalelor.
În toată Asia, comerțul cu bilă de urs este înfloritoar, chiar dacă este interzis în majoritatea statelor.
Ingredientul activ al bilei urșilor negri, acidul ursodeoxicolic (sau ursodiolul), poate fi acum produs chimic în laborator, afirmă Richard Thomas de la asociația Traffic.
Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a încorpora bila de urs în medicamente, a spus el.
Pe lângă riscul pentru sănătate pe care îl reprezintă comerțul cu animale sălbatice, protecția animalelor devine din ce în ce mai esențială în China.
În Shenzen, uriașă metropolă în apropiere de Hong Kong, autoritățile au interzis consumul de carne de câine și de pisică, săptămâna aceasta, scrie Journal de Montreal.
Potrivit Humane Society International, Shenzhen este primul oraș din China care a făcut acest pas. Conform asociației, nu mai puțin de 10 milioane de câini și 4 milioane de pisici sunt uciși în fiecare an în țară pentru a ajunge pe farfuriile chinezilor.