Nedeile, bucuria momârlanilor din Valea Jiului

Nedeile, bucuria momârlanilor din Valea Jiului

Momârlanii din comunităţile din Valea Jiului au început petrecerile câmpeneşti, aşa-numitele nedei, prin care îşi manifestă bucuria Învierii.

Prima nedeie a avut loc chiar în a doua zi de Paşti la Biserica Sânioni, cel mai vechi locaş sfânt din Valea Jiului. Oamenii au întins mese dis de dimineaţă în curtea bisericuţei, pe care le-au umplut cu  mâncăruri tradiţionale, ciorba şi tocăniţă de oaie, varză călită, ţuică, vin şi păsat cu brânză, o mâncare ce se pregăteşte numai în această zonă, în căldări mari de aramă, din porumb măcinat, unt şi brânză de oi.

Bucatele au fost aduse de câteva familii cunoscute în comunitate ca fiind mai înstărite, care se numesc meselnici, şi au fost pregătite numai de bărbaţi.

„Acest obicei este din moş-strămoşi şi aşa trebuie să facem şi noi, chiar dacă s-a mai pierdut din el câte ceva. Bucatele pentru meseni sunt pregătite de bărbaţi, numai ei au voie să stea lângă foc şi să prepare păsatul sau ciorba de varză. Praznicul trebuie să se ţină musai pe pământ sfânt, lângă Casa Domnului”, declară unul dintre organizatorii nedeii.

Deşi vremea nu a fost tocmai bună de petrecut, la nedeie s-au strâns câteva sute de oameni, care s-au aşezat la masă şi au gustat din mâncărurile tradiţionale.

Înainte de praznic, preoţii fac o slujbă specială pentru sfinţirea mâncărurilor, după care mesenii sunt invitaţi la masă.

„În comunităţile de momârlani are loc acest obicei. Aici, în Luncă, praznicul se face în a doua zi de Paşti. Este păcat să munceşti în zi de Paşti pentru că îl mâniem pe Dumnezeu, dar dacă aşa este tradiţia acestor oameni nu avem ce face. Nu au venit la biserică pentru a face aici pregătiri şi a ajunge aici la agapă. Eu le-am spus că ar putea să facă nedeia la hramul bisericii, de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, însă localnicii nu vreau să schimbe obiceiul”, spune părintele Dănău Barbu.

Momârlanii spun că nedeia este o tradiţie veche ce trebuie respectată,  la care poate participa oricine are bunăvoinţă.

„Nu merg tot timpul la nedei, dar de la biserică nu lipsesc niciodată. Nedeile reprezintă o tradiţie veche, sunt o bucurie pentru oamenii locului”, povesteşte o femeie.

„Sunt importante pentru oamenii de aici, pentru momârlani. Ne aduc aminte de Învierea domnului nostru Isus Hristos, sunt strâns legate de paşti”, spune şi un bărbat. 

Biserica Sânionilor La cel mai vechi locaş sfânt din Valea Jiului, Biserica Sânionilor, sau a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, a fost oficiată în a doua zi de Paşti prima slujbă din acest an. Aici au loc doar trei slujbe pe an, în a doua zi de Paşti, cu ocazia hramului bisericii de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, şi la Rusalii. 

„În primul rând, am săvârşit aici la biserică canonul Învierii care se face a doua zi de paşti şi apoi după rugăciune urmează nedeia, un obicei care se păstrează aici de ani buni şi un obicei bun, zic eu, nu neapărat pentru mâncarea care se serveşte, pentru că mâncare are oricine acasă sau aşa ar trebui, ci mai ales pentru întâlnirea şi bucuria de a fi împreună”, declară părintele Marius Isai, parohia Livezeni II.

Documentele oficiale atestă biserica din anul 1733, construcţia este numai din lemn de frasin şi brad, iar altarul este confecţionat din două piere de moară.

Ne puteți urmări și pe Google News