Neanderthalienii, o specie care a evoluat în Europa în urmă cu aproximativ 600.000 de ani, ocupă un loc central în dezbaterile privind natura lui Homo și unicitatea lui Homo sapiens. Aceștia au dispărut în urmă cu aproximativ 40.000 de ani, dar specia noastră continuă să înflorească.
Dovezile indică diferențe cheie între creierul speciei noastre și cel al neanderthalienilor, care au permis oamenilor moderni să formuleze idei abstracte și complexe prin metafore, adică prin capacitatea de a compara două lucruri fără legătură între ele. Pentru ca acest lucru să se întâmple, specia noastră a trebuit să difere de neanderthalieni în ceea ce privește arhitectura creierului.
Neanderthalienii puteau să comunice
Noi dovezi anatomice indică faptul că neanderthalienii aveau tracte vocale și căi auditive care nu diferă semnificativ de ale noastre, ceea ce indică faptul că erau la fel de capabili ca și noi să comunice prin vorbire. Descoperirea de gene de Neanderthal în propria noastră specie indică multiple episoade de încrucișare, ceea ce implică o comunicare și relații sociale eficiente între specii. Descoperirea sulițelor din lemn de Neanderthal și utilizarea rășinilor pentru fabricarea uneltelor din componente separate au îmbunătățit viziunea noastră asupra abilităților lor tehnice.
Cum au pictat în peșteri
Pictorii de peșteri susțin că neanderthalienii au făcut artă, pictând cu pigment roșu pe pereții peșterilor din Spania. Cu toate acestea, mai multe dintre aceste afirmații privind arta rupestră rămân problematice, deoarece dovezile privind arta rupestră neanderthaliană sunt compromise de probleme metodologice nerezolvate și este puțin probabil să fie corecte. Dovezile care se acumulează rapid în ceea ce privește prezența oamenilor moderni în Europa înainte de 40.000 de ani contestă ideea că neanderthalienii au realizat aceste desene geometrice, sau cel puțin au făcut acest lucru înainte de influența oamenilor moderni care folosesc simboluri.
Dovezile științifice și genetice oferă un caz convingător pentru diferențele lingvistice și cognitive dintre Homo neanderthalensis și Homo sapiens. O reconstrucție digitală 3D a creierului neanderthalian, creată prin deformarea celui de H. sapiens și potrivirea acestuia într-un mulaj al creierului (endocast) de la un neanderthalian, indică diferențe semnificative de structură. Cuvintele iconice, care oferă o impresie senzorială a lucrului pe care îl reprezintă, au devenit omniprezente în limbile de astăzi.
Modelele de simulare computerizată a transmiterii limbajului între generații au arătat că sintaxa poate apărea spontan, sugerând că atât limbajul H. sapiens, cât și cel al omului de Neanderthal conțineau aceste reguli. Diferența esențială dintre Neanderthalieni și Homo sapiens constă în capacitatea de a gândi și de a comunica folosind metafore, care a transformat limbajul, gândirea și cultura speciei noastre.
sursa: .livescience.com