Ne va forța UE să devenim vegetarieni? Iată ce idei circulă pe la Bruxelles!

Ne va forța UE să devenim vegetarieni? Iată ce idei circulă pe la Bruxelles!

Lupta împotriva „schimbărilor climatice” în care s-a angajat Uniunea Europeană ne va schimba viața. Dar, nu la fel. Cei bogați își vor permite în continuare toate extravanganțele. Cei săraci, însă, vor trebui să strângă serios cureaua pentru că în următorii ani vom asista la scumpiri uriașe. Și nu e vorba numai de faptul că noile reglementări „ecologiste” vor majora costurile de producție. Ecologiștii și aliații lor progresiști vor să impună taxe special destinate să descurajeze consumul.

Dacă ciracii lui Ceaușescu au inventat „alimentația rațională” chipurile pentru a ne ocroti sănătatea, noii marxiști au un alt pretext- sănătatea planetei.

Potrivit ziarului Les Échos, mai multe asociații ecologiste din Olanda , reunite în alianța „True Animal Protein Price Coalition” (TAPPC), au transmis Parlamentului European un studiu care prezintă avantajele economice și de mediu ale unei taxe suplimentare pe proteinele animale. Propunerile lor au la bază mai multe cercetări recente. E vorba. în primul rând, de un studiu realizat în 2014 în SUA, în care se precizează că fermele zootehnice sunt responsabile pentru 20 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră.  În octombrie 2018, un alt studiu a estimat că producția de proteină ​​animală a reprezentat între 72 și 78% din emisiile totale de gaze cu efect de seră.

Prin urmare, ca să apere planeta, ecologiștii olandezi s-au gândit că cea mai bună soluție ar fi să se impună o taxă piperată pentru a descuraja consumul de carne. Conform calculelor făcute de ei, prin această politică de mărire a prețurilor, consumul de carne de vită ar putea fi redus cu 67% până în 2030. În acelați intervl de timp. consumul e estimat să se micșoreze  cu 57% pentru carnea de porc și cu 30% pentru cea de pasăre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Desigur, ideea nu e nouă, dar nimeni nu a mai vorbit până acum de creșteri de prețuri atât de mari. Conform proiecțiilor făcute, prețul ar putea fi majorat cu 25 la sută pentru anumite sortimente de carne. Astfel, anul viitor, taxa suplimentară ar trebui să fie de 10 centi la 100 de grame, indiferent de carne. E numai primul pas. Pe termen lung, planul vizează o creștere până la 47 de cenți pe suta de grame pentru carnea de vită, 36 de cenți pentru carnea de porc și cu 17 cenți pentru carnea de pui.

Conform olandezilor,  la nivel european această taxă ar putea aduce 32 de miliarde de euro până în 2030. Jumătate din acești bani  ar urma să ajungă în sectorul zootehnic pentru a încuraja investițiile și transformarea fermelor. O treime ar urma să compenseze o scădere a TVA la fructe și legume, iar ce mai rămâne se va îndrepta spre măsuri de limitare a impactul pe care această taxă eco îl va avea  asupra celor cu  venituri modeste.

Jurnaliștii francezi susțin că, pentru moment, această taxă nu este încă în discuție la nivel european, chiar dacă astfel de proiecte apar ca ciupercile după ploaie în țări ca  Olanda sau Germania. Nu vă grăbiți să răsuflați ușurați! E doar o chestiune de timp până când Bruxelles-ul va trece la fapte. Amintiți-vă că în Germania se apropie alegerile și că toată lumea vorbește că noua coaliție de guvernământ de la Berlin va fi formată de CDU-ul Angelei Merkel și ecologiști!