Evenimentul Zilei > EVZ Special > „Ne puteţi ajuta?”. Cum a fost aleasă Elena Ceauşescu MEMBRU al Academiei de Ştiinţe din New York?
„Ne puteţi ajuta?”. Cum a fost aleasă Elena Ceauşescu MEMBRU al Academiei de Ştiinţe din New York?

„Ne puteţi ajuta?”. Cum a fost aleasă Elena Ceauşescu MEMBRU al Academiei de Ştiinţe din New York?

„Ne puteţi ajuta în obţinerea numelui corect al academiei ştiinţifice americane la care dna. Ceauşescu a fost aleasă, titlul ei în cadrul acesteia şi orice informaţii disponibile cu privire la natura generală a academiei, criteriile de apartenenţă etc.?”...

Ambasada SUA la Bucureşti transmitea în iunie 1973 o telegramă Departamentului de Stat din SUA în care solicita informaţii cu privire la numirea Elenei Ceauşescu ca membru al Academiei Americane de Ştiinţe din New York.

„Ne-am bucura de orice informaţii”

Telegrama transmisă în data de 26 iunie 1973, înregistrată ca "Bucureşti 2357" şi clasificată ca având "Utilizare Oficială Limitată", are drept titlu "Alegerea dnei Ceauşescu în cadrul unei academii ştiinţifice americane".

În telegrama WikiLeaks, care face parte din seria documentelor secrete publicate anul trecut, Robert J. Martens, adjunctul ambasadorului la Bucureşti, arată că cercetările ambasadei nu au dat la iveală o astfel de instituţie academică şi îşi manifestă suspiciunile că "această alegere ar putea să fi fost stimulată de Ambasada Romaniei de la Washington". Robert J. Martens a fost adjunct al misiunii diplomatice la Bucuresti intre 1970 – 1974.

"După cum se notează în Bucureşti 2280, presa locală a raportat alegerea dnei Elena Ceauşescu (soţia preşedintelui României) la, citez, Academia Americană de Ştiinţe din New York, inchei citatul. Cercetările făcute de filială nu au dat la iveală o asemenea organizaţie. Ne puteţi ajuta în obţinerea numelui corect al academiei ştiintifice americane la care dna. Ceauşescu a fost aleasă, titlul ei în cadrul acesteia şi orice informaţii disponibile cu privire la natura generală a academiei, criteriile de apartenenţă etc.? Deşi noi suspectăm că această alegere ar putea să fi fost stimulată de Ambasada României de la Washington, ne-am bucura de orice informaţii pe care departamentul sau agenţia ar putea să ni le furnizeze cu privire la circumstanţele din spatele acestei întâmplări", se arată în telegramă.

 

 

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: