Ne plângem degeaba de austeritate. FMI le pregăteşte ungurilor un acord draconic

Ne plângem degeaba de austeritate. FMI le pregăteşte ungurilor un acord draconic

Condiţiile pe care Fondul Monetar Internaţional vrea să le impună Ungariei în schimbul unui nou acord de împrumut sunt draconice, după cum a dezvăluit cotidianul Magyar Nemzet, citat de Reuters.

Fără a-şi cita sursele, ziariştii maghiari au dezvăluit câteva măsuri pe care Fodul ar urma să le propună Guvernului de la Budapesta în schimbul banilor. Printre ele se numără scăderea pensiilor şi a ajutoarelor sociale, dar şi creşterea impozitului pe veniturile persoanelor fizice, situat în prezent între 16% şi 20,3%.

O altă măsură pe care cotidianul maghiar susţine că ar vrea să o impună FMI este renunţarea la supraimpozitarea băncilor, unul dintre motivele de ceartă de până acum între autorităţile europene şi Guvernul condus de Viktor Orban.

Propunerile FMI ar putea da peste cap strategia pe care s-a bazat până acum Orban pentru a reduce deficitul bugetar, iar efectul pentru economie va fi cel mai probabil unul negativ, din moment ce o parte a taxelor au fost deja majorate. TVA, de exemplu, este cea mai mare din Europa, iar creşterea ei a avut la bază tot propunerile făcute de Fond pe parcursul primului acord de finanţare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Negocierile dintre Ungaria, pe de o parte, şi FMI şi Uniunea Europeană de cealaltă parte, au început în luna iulie, iar în săptămânile următoare ele s-ar putea relua, nu înainte însă ca oficialii de la Budapesta să răspundă la cererile iniţiale ale creditorilor.