„Ne-am dori ca reformele din Republica Moldova să evolueze mai rapid; rezultatele de până acum sunt modeste”

„Ne-am dori ca reformele din Republica Moldova să evolueze mai rapid; rezultatele de până acum sunt modeste”

Acordul de asociere la UE semnat de Republica Moldova a fost un adevărat succes, dar acesta va duce la rezultate doar dacă ţara va realiza reformele necesare pe care şi le-a asumat, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, subliniind că rezultatele de până acum sunt, deocamdată, „modeste”.

Oficialul a declarat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de EVZMD, că până acum au fost înregistrate câteva rezultate modeste – a fost începută reforma în sectorul educaţiei,  proiectul de lege cu privire la Procuratură urmează a fi dezbătut în Parlament şi în aceste  acţiuni se vede un progres, însă se doreşte ca reformele să evolueze mai rapid.

„Soluţia întotdeauna vine din interior. Republica Moldova are parteneri, inclusiv ţara mea, inclusiv Uniunea Europeană sau instituţiile financiare internaţionale, cum ar fi Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Sunt parteneri care au ajutat până acum Republica Moldova şi o vor ajuta în continuare, însă reformele trebuie realizate pe interior”, a notat James D. Pettit.

Ambasadorul a menţionat că, deşi există presiune din partea Federaţiei Ruse, prin embargourile care afectează economic Republica Moldova, dar şi prin influenţa copleşitoare pe care o are propaganda rusească, este foarte important ca cetăţenii moldoveni să înţeleagă că alegerea se face, de fapt, între piaţa Uniunii Europene şi cea a  Uniunii Vamale, prima fiind de zece ori mai mare.

Întrebat despre mersul discuţiilor în problema transnistreană, James D. Pettit a declarat că şi-ar dori să vadă mai multe întrevederi în formatul „5+2”, „un format foarte important, cu o foarte importantă structură, singura prin care poate fi soluţionat conflictul transnistrean”. Un mare impact îl au şi întâlnirile în formatul „1+1”.

Referindu-se la scrutinul din 14 iunie, oficialul şi-a exprimat speranţa că alegerile locale se vor desfăşura într-o manieră transparentă şi vor reflecta cu adevărat dorinţa alegătorilor.

Ambasadorul crede că este important ca oamenii să aleagă concurenţii care vor fi cu adevărat responsabili de circumscripţia în care candidează şi, de ce nu, s-ar putea ca coaliţiile de la nivel local să arate diferit de cele de la nivel central. Într-o democraţie, această situaţie nu este una ieşită din comun.

Întrebat despre cum a influenţat imaginea Republicii Moldova scandalul celor trei bănci, James D. Pettit a declarat că situaţia, cu siguranţă, nu este una benefică. „Întotdeauna auzim că Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa şi, trebuie să spunem, ţara, într-o măsură oarecare, nu este prea ospitalieră cu investitorii străini, însă situaţia urmează a fi rezolvată pe intern.

Aceasta nu necesită asistenţa donatorilor străini sau bani, ci necesită schimbări structurale pentru a atrage investitorii, pentru a restabili încrederea în sistemul bancar, dar şi alte sectoare, astfel încât afacerile să fie iniţiate şi dezvoltate mai uşor de către investitorii străini”, a declarat oficialul.