Naziștii COVID-ului: „Bătrânii și Handicapații trebuie lăsați să moară!”

A medical staff takes care of a patient affected by Covid-19 virus in the ICU unit at the Ambroise Pare clinic in Neuilly-sur-Seine, near Paris, Friday, April 10, 2020. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/Christophe Ena)

Pacienții cu dizabilități sau bătrânii infectați cu coronavirus trebuie plasați „la coada listei de așteptare pentru tratamentul de salvare a vieții”, în lipsa echipamentelor necesare, precum ventilatoarele.

Aceasta este concluzia terifiantă a unui raport realizat de Centrul american de Integritate Publică, în 25 din cele 30 de state analizate

Centru afirmă că celelalte 20 de state „fie nu au stabilit măsuri de raționalizare, fie nu le-au dat publicității”.

Iată între altele ce constată raportul:

„Indicațiile și directivele din 14 state, printre care Alabama, plasează pacienții cu criterii sau diagnostice specifice la coada listei de ventilație într-o manieră despre care militanții pentru drepturile persoanelor cu handicap o califică drept discriminatoare.

„Alabama, Louisiana, Pennsylvania, Texas și Utah cer spitalelor să țină seama de demență (ca factor de discriminare). La Washington, indicațiile statului arată că medicii ar trebui să ia în considerare «starea funcțională de bază» atunci când iau decizia dacă pacienții trebuie transferați la secția de îngrijiri paliative (pentru sfârșitul vieții), inclusiv «pierderea rezervelor de energie, abilitățile fizice, starea de conștiență și starea generală de sănătate».

...

„Indicațiile și directivele în cinci state – Alaska, Florida, Oklahoma, Vermont și Wisconsin – arată că pacienții cu fibroză chistică, o afecțiune a plămânilor prezentă la 30.000 de persoane în SUA, nu ar trebui luate în considerare pentru ventilație.

...

„Indicațiile din 13 state cer spitalelor în mod direct să evalueze dacă pacienții au nevoie de «asistență pentru activitățile de zi cu zi» sau ar avea nevoie de mai multe resurse decât alți pacienți, cum ar fi oxigen la domiciliu sau dializă.

...

„Indicațiile din șase state – Connecticut, Florida, Indiana, Kansas, Minnesota și New York – afirmă că spitalele ar trebui să nu conecteze la ventilatoare pacienții care depind de acestea în viața zilnică, dacă alte persoane au nevoie de ele, practică despre care militanții afirmă că va descuraja persoanele cu dizabilități să mai solicite tratament pentru COVID-19.

...

Directivele din 16 state iau în considerare câți ani reprezintă speranța de viață a pacienților, dincolo de boala imediată. Militanții afirmă că aceste măsuri pot duce la discriminarea persoanelor cu dizabilități, multe dintre acestea trăind deja mai mult decât li se prognozase.”

Raportul mai notează că „statele au nevoie de directive clare acum, înainte de a se înregistra un vârf al cazurilor de coronavirus, iar aceste directive trebuie să fie publice”, deoarece dacă medicii sunt lăsați fără indicații clare pentru a lua decizii în legătură cu cei trăiesc și cei care mor într-o situație de criză, există riscul să se „bazeze pe prejudecăți și stereotipe personale”.

Statul Alabama a dat publicității în februarie o serie de noi directive, dar Centrul de Integritate Publică afirmă că acestea sunt „vagi” și că nu oferă „nici o indicație despre modul de a decide între pacienți, dacă ventilatoarele trebuie raționalizate”.

O mamă din Alabama a unui bărbat de 37 de ani cu sindromul Down a declarat Centrului că este îngrijorată pentru fiul său.

„Mi-e teamă pentru Matthew”, a spus Susan Ellis. „Cred că orice decident politic din statul nostru se gândește prea puțin la persoanele cu handicap mental, încât să afirme că IQ-ul trebuie să decidă dacă trăiești sau mori.”

O militantă pentru drepturile persoanelor handicapate din Takoma, Washington, a declarat Centrului că politicile statului său îi amintesc de eugenie.

Iar Ivanova Smith, care are o deficiență intelectuală, a semnat o plângere la adresa politicilor statului Washington.

„Sper să facă tot posibilul să mă mențină în viață, dar mi se pare că acest lucru nu este garantat, deci este puțin înfricoșător pentru mine”, a spus ea. „Mi-e frică pentru felul în care mă vor trata, și diferențele la care voi fi supusă.”

Un grup de avocați pentru drepturile omului avertiza recent că raționamentul conform căruia îngrijirile de sănătate trebuie oferite în funcție de handicap sau vârstă încalcă legile federale.

„Legea federală impune ca deciziile privind tratamentul intensiv pentru pacienți în timpul crizei actuale să nu fie discriminatorii din punct de vedere al handicapului sau vârstei.”