Năzbâtia lui Voican Voiculescu despre Revoluția Română. DOCUMENTE
- Catalin Pena
- 24 octombrie 2019, 13:08
Directorul General al IRRD a scăpat păsărica încercând să-l convingă pe Teodor Mărieș să se adreseze personal lui Ion Iliescu și nu Institutului. El a spus: Institutul Revoluției Române este o abstracție.
Colegiul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD) adopta pe 7 iunie o Hotărâre în care constata încetarea calității de membru al Colegiului pentru Ion Caramitru, Radu Filipescu, Teodor Mărieș și Florian Mihalcea, „aflați în situația de incompatibilitate prevăzută de art. 4, alin 6 din OUG nr.33/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 556/2004 privind înființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989”. Ordonanța de Urgență 33 intrase în vigoare pe abia 27 mai și arată la art. 4:
(5) Nu pot fi membri ai Colegiului Național:
a) cei care au fost angajați ai Securității, au colaborat, sub orice formă, sau au semnat angajament cu Securitatea din perioada comunistă care a funcționat până la 22 decembrie 1989;
b) cei care nu sunt recunoscuți ca fiind revoluționari, în conformitate cu prevederile Legii nr. 341/2001, cu modificările și completările ulterioare.
(6) Calitatea de membru în Colegiul național încetează la cerere, prin deces sau în situația în care există dovada că membrul se află în situația de incompatibilitate prevăzută la alin. (5).
În traducere, cei patru au fost excluși pentru că nu și-au luat certificate de revoluționar.
Alo, Institutul? Da, greșeală!
Drept urmare a excluderii, Teodor Mărieș s-a adresat, pe 14 august, Institutului cerând actele care au stat la baza stabilirii incompatibilității sale. Pe 22 august, directorul general al Institutului, Gelu Voican Voiculescu, i-a răspuns că „documentele solicitate prin adresa înregistrată la sediul subscrisei sub nr. 2335 din data de 14 august 2019, sunt întocmite de Colegiul Național, în calitatea de organ deliberativ, astfel că vă rugăm să formulați solicitarea Dumneavoastră către dl. Ion ILIESCU – Președinte al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989”.
Mărieș a revenit pe 16 septembrie, adresându-se tot Institutului și nu lui Iliescu, așa cum îl îndrumase Voican Voiculescu, care îi explică printr-o adresă din 15 octombrie: „prin prezenta vă comunicăm faptul că noțiunea de institut este o abstracție, acesta fiind condus de către o persoană, astfel că Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 este condus de către Președinte. Având în vedere cele de mai sus, revenim la adresa nr. 2358 din data de 22 august 2019 și vă solicităm să formulați solicitarea dumneavoastră către Președintele Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989”.
Trebuie subliniat că Hotărârea Colegiului IRRD nu este semnată de Ion Iliescu, ci de o altă persoană în numele acestuia.
Miza unui dialog al surzilor
Dosarul Revoluției a fost întocmit pe baza plângerii inițiale depuse în 1990 de „Asociația 21 Decembrie 1989”, al cărei președinte este Teodor Mărieș. După ce a fost închis în două rânduri, dosarul a fost redeschis în urma Deciziilor CEDO obținute de Asociație. În aprilie, dosarul a fost retrimis de Parchetul General la Înalta Curte, cu trei inculpați: Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare, pentru infracţiuni contra umanităţii. Luni, Parchetul General a dispus redeschiderea urmăriri penale și față de fostul premier Petre Roman și față de fostul redactor șef al TVR, Teodor Brateș.
IRRD este condus în prezent de Ion Iliescu, președinte, Gelu Voican Voiculescu, director general, și Emil Cutean, secretar general. Ultimul a suferit o condamnare de cinci ani pentru corupție. Petre Roman este membru al Colegiului Național, care i-a exclus pe Caramitru, Mărieș, Filipescu și Mihalcea.
În acest context, insistențele lui Voican Voiculescu ca Mărieș șă se adreseze lui Iliescu, în calitate de președinte al IRRD, nu au alt scop decât de a demonstra că fostul șef al Consiliului Frontului Salvării Naționale a participat la revoluția din decembrie 1989, fiind recunoscut ca revoluționar chiar de către unul dintre principalii săi acuzatori pentru crimele din urmă cu 30 de ani.
Patru din „oamenii” lui Iohannis, incompatibili
Președintele României a semnat în urmă cu un an numirea de noi membri în Consiliul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.
Cei șase noi membri sunt participanți la evenimentele care au avut loc în decembrie 1989 sau foști dizidenți: Ion Caramitru, Radu Filipescu, Nicoleta-Lorena Giurcanu (Matei), Doru Mărieş, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Florian Răzvan-Mihalcea și fostul procuror militar Dan Voinea, cel care s-a ocupat o perioadă de dosarul Revoluției Române.
O formulă amintind de NKVD-ul sovietic”
Gelu Voican Voiculescu a devenit director general al IRRD la sfârșitul lui martie, luând locul lui Claudiu Iordache. Atunci, Iordache scria pe blogul său că membrii Colegiului Național al Institutului au hotărât demiterea sa “la ordinul lui Ion Iliescu , după o formulă amintind de NKVD-ul sovietic”.
“A existat un scop nici măcar ascuns: încercarea de a acapara resursele, sediul și activitatea de cercetare a IRRD pentru a le pune la dispoziția Asociației „Revoluția 30”, ce ar urma, în anul aniversar 2019, să facă trecerea spre un partid al “foștilor” din jurul președintelui Iliescu!”, adăuga Claudiu Iordache.
Un milion de la buget
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Institutului, directorul general al instituției primește un salariu de aproape 7.400 de lei. Instituția este finanțată din fonduri primite de la Senat dar și din bani proprii. Potrivit unui raport publicat pe site în 2016, Institutul a primit de la bugetul de stat subvenții de peste un milion de lei. Banii au fost cheltuiți pentru diferite tipărituri dar și pentru mobilă.