Navalnîi, din nou în instanță, de această dată pentru defăimare

Navalnîi, din nou în instanță, de această dată pentru defăimareAlexei Navalnîi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Avocații liderului opoziției ruse afirmă că el nu riscă o nouă pedeapsă cu închisoare, dar acest caz îi va afecta colaboratorii, iar presei de stat i se va oferi un nou mod prin care să-i afecteze imaginea

Vineri, pe Alexei A. Navalnîi, liderul opoziției ruse aflat acum în închisoare, îl așteaptă un nou proces penal, de această dată, din cauza unei acuzații potrivit căreia el ar fi defăimat un veteran de război, iar susținătorii săi au strâns rândurile în vederea unei lupte împotriva Kremlinului care, în opinia lor, va dura ani în șir.

Deschiderea noului proces survine la trei zile după ce o altă instanță l-a condamnat pe Navalnîi la doi ani și opt luni de închisoare pentru încălcarea regimului de eliberare condiționată într-o condamnare din 2014 pentru delapidare, pe care o importantă instanță pentru drepturile omului din Europa a calificat-o ulterior că având un substrat politic.

Navalnîi, din nou în instanță, de această dată pentru defăimare

Avocații lui Navalnîi afirmă că, în acest nou proces, el nu riscă să primească o nouă condamnare cu închisoare, ci pare în primul rând o modalitate prin care echipa sa de colaboratori să fie mai departe târâtă prin tribunale, oferind totodată presei de stat un nou prilej ca să mânjească imaginea liderului opoziției. Procurorii îl acuză pe Navalnîi că, prin niște mesaje postate în mediile de socializare anul trecut, ar fi defăimat un veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial. Mesajele îi critică pe cei care sprijină amendamentele constituționale ale președintelui Vladimir V. Putin aprobate în luna iulie a anului trecut, care îi permit să rămână în funcție până în anul 2036.

„Kremlinul are nevoie de niște titluri în ziare care să afirme că ‘Navalnîi a defăimat un veteran!’”, a declarat, vineri, Navalnîi în instanță, potrivit canalului de televiziune Dojd.

Navalnîi, care încă se mai află într-un proces de recurs pe tema condamnării sale la închisoare din procesul anterior, împreună cu apropiații săi, a început să-și pregătească susținătorii în vederea îndelungatei lupte care va urma.

„Este un drum care ar putea dura câțiva ani, dar acesta e planul nostru”

Unul dintre principalii colaboratori ai lui Navalnîi, Leonid Volkov, afirmă că, în următoarele săptămâni, oamenii săi nu vor iniția noi proteste de stradă, din cauză că ei trebuie să-și strângă rândurile înaintea alegerilor parlamentare la nivel național, programate în septembrie.

„Este un drum care ar putea dura câțiva ani, dar acesta e planul nostru”, a declarat Volkov. “Trebuie să ne păstrăm candidații pentru alegeri și birourile noastre de campanie“.

Strategia campaniei lui Navalnîi este aceea de a spori presiunile asupra Kremlinului și de elimina legitimitatea lui Putin, existând speranța ca, mai devreme sau mai târziu, autoritatea sa să pălească din cauza nemulțumirilor populației în general, dar și în ochii elitei aflate la conducere.

Sancțiuni pentru oamenii lui Putin

Aliații lui Navalnîi din străinătate, printre care se numără și Volkov, țin tot mai strâns legătura cu guvernele occidentale în speranța de a le convinge să impună sancțiuni oamenilor din anturajul lui Putin.

Vineri, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell Fontelles, a fost la Moscova pentru o întâlnire cu ministrul rus de externe, Serghei V. Lavrov. Borrell a afirmat că recenta condamnare la închisoare a lui Navalnîi “are substrat politic și contravine obligațiilor Rusiei de respectare a drepturilor omului”.

Rusia susține că, pledând pentru eliberarea lui Navalnîi, țările occidentale se amestecă în treburile interne ale Rusiei.

Într-o scrisoare transmisă din închisoare și publicată de echipa sa în cursul zilei de joi, Navalnîi le-a cerut susținătorilor să continue lupta.

“Porțile de fier s-au închis în urma mea cu un zgomot asurzitor, dar eu mă simt un om liber”, a scris Navalnîi. “Ei pot să se agațe de putere și s-o folosească în scop personal numai bazându-se pe frica noastră. Dar noi, depășind această teamă, ne putem elibera patria de această clică de ocupanți hoți”.

Articol de Anton Troianovski

https://www.nytimes.com/world/europe

Traducere: Rador