LA LIBRE BELGIQUE. Duminică, la întoarcerea sa de la Moscova, şeful diplomației europene, Josep Borrell, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la refuzul autorităților ruse de a se angaja într-un dialog "mai constructiv" cu UE și le-a cerut liderilor europeni să "tragă concluziile", care ar putea include sancțiuni.
"Autoritățile ruse nu au dorit să profite de ocazie pentru a purta un dialog mai constructiv cu UE. Este regretabil și va trebui să tragem concluziile. (...) Statele membre vor decide cu privire la pașii următori și da, acestea ar putea include sancțiuni", a declarat el într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, după revenirea de la Moscova.
Miniștrii de Externe ai UE urmează să se întâlnească pe 22 februarie pentru a trage concluziile misiunii efectuate de Josep Borrell în perioada 4-7 februarie și pentru a decide ce vor face după refuzului Kremlinului de a răspunde solicitării liderilor europeni cu privire la eliberarea oponentului Aleksei Navalnîi și după expulzarea a trei diplomați ai UE în timpul întâlnirii lui Borrell cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Decizia de a impune sancțiuni trebuie luată în unanimitate la propunerea statelor membre. Șeful diplomației europene nu poate propune nimic. El poate doar recomanda, ceea ce a şi făcut în raportul său despre această misiune.
"M-am întors la Bruxelles cu profunde îngrijorări cu privire la perspectivele de dezvoltare ale societății ruse și la alegerile geostrategice ale Rusiei", a scris el.
Navalnîi: Către sancțiuni europene împotriva Moscovei, cine „refuză dialogul"?
"Întâlnirea mea cu ministrul Lavrov și mesajele trimise de autoritățile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că Europa și Rusia sunt în derivă. Se pare că Rusia se deconectează treptat de Europa și vede valorile democratice ca pe o amenințare existențială", susține el.
Josep Borrell își justifică misiunea prin nevoia de a "întâlni pe alții în propria țară, chiar într-un moment în care au loc evenimente negative, astfel încât să putem evalua mai bine situațiile cu care ne confruntăm și măsurile pe care ar trebui să le luăm".
"Prefer acest lucru decât să rămânem reactivi și să așteptăm ca lucrurile să se întâmple. Dacă vrem o lume mai sigură pentru mâine, trebuie să acționăm astăzi cu hotărâre și să fim pregătiți să ne asumăm riscuri", conchide el. (Rador)