Navalnîi a ajuns la spital. Presiuni din partea UE pentru eliberarea disidentului

Navalnîi a ajuns la spital. Presiuni din partea UE pentru eliberarea disidentului Moartea lui Alexei Navalnîi, pusă pe umerii lui Putin. Sursa foto: dreamstime.com

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, aflat din 31 martie în greva foamei, a fost examinat într-un spital civil din afara închisorii din Vladimir, centrul administrativ al regiunii omonime situate la est de Moscova, relatează dpa, citată de Agerpres.

Un anunţ în acest sens a fost făcut de către Vladimir Volkov, unul dintre principalii aliaţi ai opozantului de 44 de ani, într-o postare pe Twitter.

„Numeroase examinări i-au fost efectuate”, scrie Volkov, dar rezultatele acestor examene medicale nu au fost dezvăluite.

Navalnîi - o personalitate proeminentă a opoziţiei ruse, care a supravieţuit unei tentative de asasinare cu agent neurotoxic din clasa Noviciok, considerat armă chimică, în august anul trecut - ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu închisoarea de doi ani şi jumătate într-o colonie de muncă la est de Moscova. El s-a plâns recent de dureri acute de spate şi paralizie la nivelul braţelor şi picioarelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a protesta împotriva accesului la o asistenţă medicală calificată, Navalnîi a intrat în greva foamei în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

Într-o scrisoare publicată de mass-media ruse, medici independenţi, între care şi medicul personal al lui Navalnîi, i-au cerut să înceteze imediat greva foamei.

Ei au spus că au evaluat rezultatele examinării sale medicale. Dacă continuă greva foamei, el îşi va distruge şi mai mult sănătatea şi în cel mai rău dintre scenarii aceasta va duce la moartea sa, avertizează ei.

Parlamentarii APCE cer eliberarea disidentului

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) solicită Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) ''să folosească toate instrumentele de care dispune", inclusiv cele de la articolul 46 din Convenţia europeană a drepturilor omului, pentru a asigura executarea completă şi rapidă a hotărârii Curţii de la Strasbourg în cazul Navalnîi v. Rusia şi, în special, eliberarea imediată a opozantului rus, conform unui comunicat publicat pe site-ul APCE.

Într-o rezoluţie şi o recomandare aprobate joi după o dezbatere de urgenţă, pe baza unui raport al parlamentarului Jacques Maire (Franţa, ALDE), APCE solicită, de asemenea, Federaţiei Ruse să-l elibereze pe Navalnîi imediat şi, în orice caz, înainte de următoarea reuniune a organului ministerial al Consiliului din iunie 2021 dedicată drepturilor omului.

APCE mai cere Rusiei ca, în aşteptarea eliberării lui Navalnîi, să îi ofere acestuia toate îngrijirile medicale necesare, inclusiv examinare şi tratament de către un medic la alegerea sa.

Totodată, Adunarea Parlamentară de la Strasbourg invită Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei (CPT) să efectueze o vizită de monitorizare la centrul de detenţie în care este deţinut politicianul rus.

APCE solicită delegaţiei ruse să "coopereze pe deplin" cu raportorul său în această chestiune şi a decis să urmărească îndeaproape situaţia lui Navalnîi.

Articolul 46 din Convenţia europeană a drepturilor omului conferă Comitetului Miniştrilor al CoE sarcina de a supraveghea executarea hotărârilor definitive ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Într-o Hotărâre făcută publică la 17 februarie, CEDO a cerut guvernului rus eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi, argumentând că există riscuri pentru viaţa sa în detenţie, decizie pe care Rusia, ca semnatară a Convenţiei europene pentru protecţia drepturilor omului, are obligaţia să o respecte.