NATO trece cu tancurile peste coronavirus

Kampfpanzer Leopard 2 A5 bei einer Lehr- und Gefechtsvorführung.

În ciuda epidemiei Covid-19, Alianța Nord Atlantică nu ia în calcul anularea exercițiilor prevăzute în acest an. Pentru moment.

În timp ce epidemia cu coronavirus nu încetează să se extindă și să câștige în amploare, pentru NATO nu se pune problema să renunțe la exercițiile care urmează să aibă loc în perioada următoare în Europa. Cel puțin pentru moment, a indicat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

„Bineînțeles, urmărim situația îndeaproape, pentru că această epidemie are potențiale consecințe pentru NATO”, a declarat Stoltenberg. „Nici vorbă să anulăm exercițiile. Dar vom evalua lucrurile pe măsură ce situația evoluează”, a adăugat el.

Șeful NATO a mai precizat că accesul vizitatorilor la sediul Alianței din Bruxelles a fost restricționat iar comandanții au primit instrucțiuni pentru limitarea propagării virusului.

Cu toate acestea, un funcționar al Agenției Europene a Apărării a fost depistat pozitiv la Covid-19, după ce a revenit dintr-o misiune în Italia, țara europeană cel mai greu lovită de epidemie.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, funcționarul în cauză nu a participat la reuniuni în cursul cărora el și-ar fi putut contamina colegii.

În orice caz, situația sanitară din Italia nu a împiedicat lansarea, la 24 februarie, în sudul Mării Adriatice, a exercițiului Dynamic Manta, la care au participat zece aliați ai NATO. Cum exercițiul se concentrează pe lupta anti-submarin, riscurile de contaminare cu Covid-19 sunt limitate.

Pe de altă parte, Ramstein Guard 3.20, un exercițiu de război electronic care a început duminică și care va dura până joi, nu a fost anulat.

Însă evoluția epidemiei Covid-19 ar putea avea consecințe pentru importantul exercițiu Defender Europe 2020, în cadrul căruia 20.000 de militari americani (cu echipament și material de luptă) vor ajunge în Europa.

Exercițiul va intra „în pâine” în luna mai, cu operațiuni în țările baltice, în Georgia, în Polonia și în Germania (țări care au semnalat cazuri de infectare cu Covid-19).

Însă Defender Europe a început, de fapt, deja: primele convoiuri plecate din Statele Unite au ajuns recent în mai multe porturi europene. Organizarea acestui mega-exercițiu presupune un efort logistic colosal, în condițiile în care va mobiliza 37.000 de militari ai NATO.

Potrivit lui Jens Stoltenberg, exercițiul nu este anti-rus (deși Moscova a afirmat că se simte direct vizată) și el va demonstra „capacitatea de desfășurare rapidă a forțelor americane în Europa pentru a ajuta la protecția aliaților NATO în caz de necesitate”, scrie Opex 360.

Pe de altă parte, forțele americane au anunțat reportarea manevrelor militare cu armata sud-coreeană, în condițiile în care Coreea de Sud este sever afectată de epidemia Covid-19.

Iar comandamentul militar american pentru Europa (US EUCOM) a anunțat anularea exercițiului Juniper Cobra, care urma să mobilizeze în Israel 2500 de militari americani de la bazele din Germania, a treia țară europeană grav afectată de epidemia cu coronavirus.