NATO, solidară cu Turcia în disputa cu Rusia

NATO, solidară cu Turcia în disputa cu Rusia

Implicarea rușilor în războiul civil din Siria pare să escaladeze, după ce secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a denunțat intrarea unor avioane rusești în spațiul aerian al Turciei, de două ori în doar două zile

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat, ieri, că trupe și tancuri rusești se află în Siria, nu doar avioane, așa cum anunțaseră oficialii de la Moscova. „Avioane rusești de luptă au încălcat spațiul aerian al Turciei. Acest lucru este inacceptabil”, a spus secretarul general al NATO.

Oficialul de la Bruxelles a explicat că două avioane au violat spațiul aerian turc, iar informațiile primite prin serviciile secrete arată că aceste incidente nu au fost întâmplătoare. Primul incident a avut loc sâmbătă, iar al doilea duminică.

Rolul Rusiei în Siria

Ne puteți urmări și pe Google News

Turcia este stat membru NATO din 1952, iar alianța are reguli care spun că un atac asupra uneia dintre țările membre este tratat ca un atac contra tuturor.

Avioane F-16 turcești au fost, ieri, ținta unei noi „hărțuiri” din partea unui MIG-29 neidentificat, la frontiera cu Siria

Stoltenberg a mai spus că forțele rusești din Siria includ și trupe la sol, nu doar o bază aeriană.

El se îndoiește că Rusia, care a bombardat ținte din Siria, este interesată doar în a anihila gruparea teroristă ISIS. „Sunt îngrijorat că Rusia nu trage doar asupra ISIS, ci atacă și opoziția siriană și civili”, a spus el, adăugând că a discutat despre situația din Siria cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, săptămâna trecută, la New York.

„Am cerut Rusiei să joace un rol constructiv și să coopereze în lupta anti-ISIS. Și să lupte pentru negocierea unei soluții politice în conflictul din Siria”, a completat acesta.

Ținte din Palmyra

În ciuda discuțiilor diplomatice, conflictul continuă. Presa de stat din Siria a relatat, ieri, că avioane rusești și siriene au lovit, împreună, ținte ale ISIS în orașul Palmyra, lângă ruinele antice. Bombardamentele au vizat „cuiburi” ale jihadiștilor, distrugând 20 de vehicule blindate, trei depozite de muniție și trei rampe de lansare a rachetelor.

Pe de altă parte, pre ședintele Barack Obama a autorizat furnizarea de arme pentru kurzii sirieni și opoziția siriană, ca parte a unei strategii de a pune presiune pe Statul Islamic, din nord, și a întări granița. Consiliul Național de Securitate al SUA a luat, ieri, această decizie, potrivit CNN. Obama anunțase că SUA vor continua să sprijine opoziția siriană, chiar dacă Rusia intră în război alături de Bashar al-Assad.

Rusia susține că atacă Statul Islamic, împreună cu guvernul sirian, dar NATO și SUA sunt îngrijorate de atacurile asupra grupărilor opoziției, unele dintre ele susținute de Occident.