NATO şi Rusia, spre pacea de la Bucureşti

Alianţa va invita Croaţia şi Albania în rândurile sale, dar va lăsa Ucraina şi Georgia în afara Planului de Acţiune pentru aderare.

Ucraina şi Georgia nu vor fi invitate să-şi depună oficial candidatura pentru aderarea la NATO, cu prilejul summitului de la Bucureşti, din 2-4 aprilie. Cel puţin aşa au lăsat să se înţeleagă unii dintre miniştrii de externe din cele 26 de state membre ale Alianţei, reuniţi ieri, la Bruxelles, informează AFP.

Discuţiile informale s-au axat pe pregătirea agendei summitului de luna viitoare, extinderea NATO fiind unul dintre subiectele fierbinţi. Croaţia şi Albania au şanse mari să primească invitaţiile de aderare la Bucureşti, însă în ceea ce priveşte includerea Ucrainei şi Georgiei în Planul de acţiune pentru aderare (MAP), miniştrii de externe s-au arătat destul de sceptici. „Eu nu-mi ascund scepticismul“, a declarat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, în timp ce omologul său luxemburghez Jean Asselborn a vorbit despre necesitatea de a menaja Rusia şi de a nu perturba echilibrul european.

„NATO garantează pacea, stabilitatea şi echilibrul. Extinderea este importantă. Dar şi noţiunea de echilibru trebuie să fie o prioritate“, a spus Jean Asselborn, reamintind că ruşii tocmai şi-au ales un nou preşedinte, în persoana lui Dmitri Medvedev.

„Trebuie să ţinem cont şi de interesele altora, nu doar de cele ale membrilor NATO“, a subliniat şeful diplomaţiei luxemburgheze. Şi Condolleeza Rice, secretarul de stat american, s-a arătat prudentă în declaraţiile sale referitoare la includerea Georgiei şi Ucrainei în MAP. Efectul Putin Luna trecută, preşedintele rus în exerciţiu, Vladimir Putin, a anunţat că a acceptat invitaţia NATO de a participa la summitul de la Bucureşti. Având în vedere divergenţele dintre Moscova şi Occident privind scutul american antirachetă şi independenţa Kosovo, numeroase state europene doresc să evite o eventuală agravare a tensiunilor existente.

Oficial, Federaţia Rusă - care nu a privit niciodată cu ochi buni apropierea NATO de graniţele sale - nu poate bloca aderarea Ucrainei şi Georgiei la NATO, însă, în culise, face presiuni pentru ca aceste ţări să nu fie incluse în MAP. REFUZ PENTRU NUME Grecia ţine Macedonia în şah Dacă Albania şi Croaţia au motive reale să spere că vor fi invitate, la Bucureşti, să se alăture celor 26 de state membre NATO, aderarea Macedoniei riscă să fie blocată de Grecia. Într-un text de două pagini, publicat, ieri, în cotidianul britanic „The Times“, Macedonia a insistat asupra faptului că nu trebuie să-şi schimbe numele, aşa cum solicită Grecia.

Oficialii de la Atena blochează din anul 1991 recunoaşterea internaţională a Macedoniei sub acest nume, identic cu al unei provincii din nordul Greciei. Statul vecin a fost însă admis în ONU, sub denumirea provizorie de „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei“. Peste 10.000 de oameni au manifestat ieri, la Salonic, împotriva unui eventual compromis asupra numelui fostei republici iugoslave. „Macedonia este grecească!“, au scandat demonstranţii.