LA RAZÓN (Spania), 21 octombrie 2021 - Alianța Atlantică a aprobat un nou plan privind capacitățile sale militare cu scopul de a face față acțiunilor destabilizatoare ale Moscovei.
După sperietura cu Afganistanul, aliații NATO au decis să deschidă un nou episod în care preferă să acorde mai puțină atenție misiunilor în străinătate și să-și concentreze eforturile pentru a se proteja împotriva amenințării rusești și chineze.
Alianța Atlantică a aprobat un nou plan privind capacitățile sale militare pentru a face față acțiunilor destabilizatoare ale Moscovei. Deși detaliile acestei strategii sunt confidențiale, obiectivul este ca Aliații să se poată apăra împotriva atacurilor rusești din toate perspectivele războiului secolului XXI: de la hacking de rețele de calculatoare până la atacuri din spațiu sau arme nucleare și să se asigure, potrivit secretarului general Jens Stoltenberg, că "forțele armate sunt la locul potrivit la momentul potrivit". Deși experții exclud un atac iminent, mișcările trupelor ruseşti la granița cu Ucraina au servit obiectivului de a îngrijora țările vecine.
Deja în iunie, țările organizației militare au inclus atacurile cibernetice și atacurile speciale ca potențiale acțiuni care pot declanșa articolul 5 al apărării colective, activat pentru prima și singura dată după atacurile din 11 septembrie de acum 20 de ani. În plus, tocmai a fost aprobat și un fond de 1.000 de milioane de euro pentru investiții în tehnologii inovatoare.
Miniștrii Apărării ai Alianței s-au întâlnit miercuri pentru prima dată de când Rusia a anunțat lunea trecută că, de la 1 noiembrie, își va înceta activitățile în cadrul misiunii permanente la NATO, ca răspuns la expulzarea a 8 diplomați ruși care lucrau pentru organizația militară suspectaţi de spionaj. Deși relațiile dintre NATO și Kremlin au fost grav afectate după anexarea ilegală de către Moscova a Peninsulei Crimeea în 2014, acest pas înseamnă distrugerea oricărei încercări de a menține dialogul fragil.
Se caută o cale de comunicare cu Rusia
În ciuda acestui fapt, Alianța militară nu închide complet ușa pentru reconstruirea punţilor. "Continuăm să avem canale de comunicare cu Rusia, dar regretăm decizia sa", a declarat secretarul său general, Jens Sotltenberg, deși a subliniat că pasul făcut de Moscova face "mai dificilă" menținerea contactelor și că organizația militară nu renunță la strategia sa duală de descurajare și dialog. Nimic nou sub soare...
În plus, acest summit ministerial va servi și pentru a reflecta asupra rolului jucat în Afganistan de forțele aliate și va încerca să vindece rănile după ce restul aliaților au condamnat Statele Unite că nu s-au consultat cu restul partenerilor cu privire la plecarea lor iminentă din țară înainte de înaintarea talibanilor. Aceste evenimente au redeschis dezbaterea asupra autonomiei strategice europene și a necesității ca partenerii comunitari să îşi avanseze propriile forțe de intervenție.
Ca o modalitate de a calma tensiunile, Stoltenberg a continuat să apere ideea că încheierea misiunii în Afganistan nu poate fi considerată un eșec, întrucât trupele occidentale au reușit să evite atacurile timp de două decenii și au încercat să calmeze apele în raport cu SUA. "Vă mulțumesc pentru conducerea dumneavoastră, vă mulțumesc pentru angajamentul puternic al Statelor Unite față de NATO", a spus Stoltenberg într-o apariție cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Având în vedere importanța geostrategică tot mai mare a Indo-Pacificului și ascensiunea Chinei, politicianul norvegian a evidențiat rolul esențial al legăturii transatlantice.