NATO - Rusia, o relaţie inegală

NATO - Rusia, o relaţie inegală

Alianţa curtează Moscova, dar aceasta îi răspunde cu ostilitate. Blocul militar ar trebui să îşi regândească astfel strategia.

Rusia devine tot mai agresivă în relaţia cu NATO în timp ce Alianţa Nord-Atlantică încearcă din răsputeri să facă pe placul Moscovei, fără rezultate încurajatoare însă. De două decenii, blocul militar curtează administraţia de la Kremlin prin decizii care să nu irite puterea de la răsărit cu pretenţii hegemonice, fără a primi în schimb niciun gest de bunăvoinţă. NATO a ezitat până acum să instaleze dispozitive militare semnificative în ţările din fosta sferă de influenţă a Uniunii Sovietice, chiar dacă o parte din ele s-au alăturat alianţei în 2004.

În ciuda grijii manifestate de NATO de a menţine o relaţie agreabilă cu Rusia, Moscova se comportă tot mai ostil cu blocul militar. Recent, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Nikolai Makarov, a vorbit fără nicio reţinere despre riscul unui atac preventiv rus asupra instalaţiilor antirachetă pe care SUA le va instala în România şi Polonia. Rusia nu s-a sfiit deloc să organizeze manevre militare ostentative la graniţa cu ţările baltice, considerate cele mai vulnerabile state membre ale blocului militar. Deşi spionii ruşi mişună prin preajma sediului alianţei din Bruxelles, NATO nu a ezitat niciun moment să ofere cu generozitate acreditare diplomaţilor trimişi de Moscova. Autoritate prin unitate Pentru a intra în graţiile Rusiei, unii vorbesc despre posibilitatea ca SUA să facă un pas înapoi în Europa, mai ales în regiunile care au fost cândva în sfera de influenţă sovietică. Alţii sugerează ca NATO să renunţe, măcar parţial, la manevrele militare botezate "Steadfast Jazz" programate să aibă loc în 2013 în Europa, cele mai mari exerciţii de la încheierea Războiului Rece. Dar nu acestea sunt răspunsurile la provocările constante ale Rusiei, subliniază publicaţia britanică "The Economist". Adevăratul răspuns ar fi ca manevrele de anul viitor să fie cât mai realiste posibil, astfel încât ele să demonstreze fără echivoc determinarea alianţei. În aceeaşi măsură în care o poziţie şovăielnică a alianţei ar încuraja Moscova să mai facă un pas înainte.

Chiar şi cu un buget al apărării în continuă creştere în ultimii ani, Rusia nu poate face faţă unei alianţe unite. Moscova ar face mai bine să îşi reorienteze grijile spre China sau islamiştii din sud şi nu spre un bloc militar încercat de destule probleme interne.

Ne puteți urmări și pe Google News