Victor Țvircun, doctor în istorie, face o analiză despre evenimentele care s-au petrecut în ultima perioadă la Marea Neagră amintind faptul că această zonă a devenit cel mai fierbinte punct de pe harta operaţiunilor NATO
Marea Neagră a fost gazda celor mai mari manevre militare NATO din acest an de pe flancul sud-estic al alianței: 21 de nave militare, un submarin și 10 aeronave de luptă au participat la exercițiul Sea Shield 18. Operaţiunea a fost formată din 2.300 de militari din mai multe țări NATO şi a fost organizată de Forțele Navale Române unde s-au efectuat scenarii de luptă împotriva amenințărilor asimetrice, aeriene, submarine și maritime.
Doctorul în istorie Victor Țvircun, fost secretar general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră, a declarat că "creșterea militarizării regiunii Mării Negre trezește nedumerire și, uneori, spaimă. Această regiune a fost întotdeauna o zonă de dezvoltare a comerțului. Prezența militară aduce cu sine multe întrebări", notează sputnik.md.
Victor Țvircun spune că România investește mult în dezvoltarea Forțelor Armate Române, această chestiune fiind determinată de faptul că face parte din Alianța Nord-Atlantică.
"În calitatea sa de mebru NATO, România are multe cheltuieli, dar și obligațiuni care, în cea mai mare parte, limitează suveranitatea țării. Dacă noi, cei din Republica Moldova, ne dorim să menținem suveranitatea țări noastre, trebuie să ne gândim bine atunci când facem declarații în care ne exprimăm dorința de a adera la NATO", a declarat Victor Țvircun.