NATO promite să riposteze dacă se dovedește că avarierea conductei de gaze dintre Finlanda și Estonia a fost deliberată

NATO se pregătește să respingă un atac al Rusiei / Sursa foto: Dreamstime

NATO a promis o ripostă dură dacă avarierea unei conducte submarine de gaze dintre Finlanda și Estonia se dovedește deliberată, având în vedere că, potrivit anchetatorilor, pe fundul mării au fost descoperite urme ale unei „forțe mecanice externe”.

NATO promite să ia măsuri urgente. Pe fondul speculațiilor crescânde legate de eventualitatea unui sabotaj rusesc, la o conferință de presă desfășurată miercuri, la Helsinki, Risto Lohi, din partea Biroului Național de Investigații al Finlandei, a făcut următoarea declarație: „Există motive să suspectăm că defecțiunea s-a datorat unei forțe externe. Această forță pare să fi fost mecanică, și nu datorată vreunei explozii”.

Șeful biroului, Robin Lardot, a spus că, în locul unde s-a semnalat avaria conductei Balticconnector, pe fundul mării s-au găsit o serie de urme. Operatorii au afirmat că le vor trebui cel puțin cinci luni ca să repare conducta, asta însemnând că este puțin probabil ca ea să reintre în funcțiune până în aprilie 2024.

Dar Lardot a mai spus că ancheta pe tema acestui grav vandalism se află abia în primele stadii și ar putea dura mai multe zile din cauza timpului nefavorabil și a zonei întinse de cercetare. Biroul caută „să descopere faptele și să le examineze”, a spus el.

NATO are de gând să reacționeze

Marți, autoritățile anunțaseră că, duminică, la conductă se înregistrase o scădere bruscă a presiunii, ea datorându-se unor defecțiuni care „păreau să fi fost provocate deliberat”.

Miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, dacă se dovedește că defecțiunile de la Balticconnector „au însemnat un atac la adresa infrastructurii NATO... fapta va primi o ripostă unită și hotărâtă din partea NATO”.

Incidentul s-a petrecut la un an după o serie de explozii submarine care au aruncat în aer trei din cele patru conducte care formează sistemele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 – o sursă majoră a exporturilor de gaze rusești spre Europa Occidntală, iar gazele s-au răspândit în Marea Baltică.

Problema pregătirilor Finlandei s-a pus miercuri, după o ședință extraordinară la nivel înalt pe teme de politică externă și de securitate, dar securitatea energetică a țării - la care contribuția gazelor este de numai 5% - a fost considerată stabilă.

Vorbind în cadrul unei reuniuni NATO de la Bruxelles, ministrul finlandez al apărării, Anitti Häkkänen, a declarat că guvernul de la Helsinki prețuiește sprijinul primit din partea aliaților în cadrul parteneriatului militar transatlantic, dar a refuzat să facă speculații pe tema rezultatelor anchetei.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / theguardian.com