Mark Rutte, noul secretar general al NATO, a declarat joi, la Londra, că Alianţa Nord-Atlantică va desfășura luni, 14 octombrie, exercițiile sale militare anuale care implică utilizarea armelor nucleare.
NATO începe exercițiile nucleare anuale
„Într-o lume incertă este vital să ne testăm apărarea și să ne întărim apărarea, astfel încât adversarii noștri să știe că NATO este pregătită și este capabilă să răspundă oricărei amenințări”, a declarat Mark Rutte.
Noul lider al Alianţei a făcut acest anunţ în timpul unei întrevederi cu premierul britanic Keir Starmer la Londra. El s-a întâlnit cu această ocazie şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Unde vor avea loc exercițiile nucleare anuale ale NATO
Exercițiul va începe luni și va dura aproximativ două săptămâni, potrivit oficialilor din alianța militară transatlantică formată din 32 de state membre.
Conform declarațiilor secretarului general al NATO, exercițiul „Steadfast Noon” va include participarea a peste 60 de aeronave și se va desfășura predominant în spațiul aerian al Marii Britanii, Mării Nordului, Belgiei și Țărilor de Jos.
Mark Rutte a subliniat importanța contribuției Marii Britanii la capacitățile nucleare ale NATO, evidențiind rolul esențial al forțelor sale armate în cadrul strategiei de descurajare nucleară a Alianței. NATO nu a oferit informații suplimentare cu privire la scenariile specifice ale exercițiului.
De ce se fac acest tip de exerciții
Specialiștii în domeniul militar explică faptul că aceste exerciții sunt menite să simuleze transportul în siguranță al armelor nucleare americane pe teritoriul european, de la depozitele subterane până la avioanele de luptă. După transport, se realizează zboruri de antrenament fără încărcătura nucleară propriu-zisă.
Conform acordului de partajare nucleară al NATO, armele nucleare ale Statelor Unite sunt amplasate în Europa, iar în caz de necesitate, acestea pot fi lansate de pe aeronavele țărilor membre.
Chiar dacă nu există o confirmare oficială, se presupune că aceste arme nucleare sunt păstrate în baze militare din nordul Italiei, Turcia, Belgia, Ţările de Jos și Germania, potrivit agenției dpa.