NATO încearcă să ușureze impactul războiului din Ucraina asupra Bosniei, Georgiei și Moldovei

Sursa foto: Razvan Valcaneantu /EEC

NATO și-a îndreptat atenția către trei țări care au avut de suferit din cauza conflictului din Ucraina – Bosnia, Georgia și Moldova – în timp ce alianța militară se luptă să-și extindă securitatea în toată Europa.

Teama mai multor state

În timpul discuțiilor purtate în România, miniștrii de externe ai celor trei țări s-au întâlnit cu omologii lor din NATO pentru a discuta modalități prin care cea mai mare organizație de securitate a lumii i-ar putea ajuta, întrucât războiul din Ucraina îi expune incertitudinii politice, energetice și teritoriale.

Deși cauza problemelor cu care se confruntă Bosnia, Georgia și Moldova este clară, nevoile lor și modul în care NATO ar putea să le ajute nu sunt la fel de clare. Miniștrii NATO nu au făcut propuneri directe cu privire la ceea ce s-ar putea face atunci când au ajuns la Palatul Parlamentului din București.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat că întâlnirea are ca scop asigurarea „securității din Europa” și „este un semnal despre cât de important este să creăm stabilitate nu numai pentru țările NATO, ci și dincolo de acestea. ” Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat reporterilor că este important să nu existe „o zonă gri care să fie preluată de alte forțe”.

Bosnia a fost afectată de multă vreme de instabilitatea politică, iar ultimele proteste au zguduit țara după ce unii alegători au susținut că un lider sârb bosniac pro-rus a trucat alegeri în Republica Srpska.

NATO a promis Georgiei că, la fel ca Ucraina, se va alătura alianței celor 30 de națiuni într-o zi, dar trupele ruse au intrat în Georgia după ce acest angajament a fost făcut acum 14 ani. O regiune georgiană separatistă a amenințat anul acesta că va organiza un referendum pentru aderarea la Rusia.

Războiul Rusiei în Ucraina a avut un efect îngrijorător și asupra Moldovei, care se confruntă cu o criză energetică din cauza dependenței sale de energia rusă. În ultimele săptămâni, a suferit întreruperi masive de curent ca urmare a atacurilor ruse asupra rețelei energetice a Ucrainei. În aprilie, au avut loc explozii în regiunea separatistă a țării, susținută de ruși, Transnistria.

Aderarea la NATO

Lucrurile sunt mai bune în alte părți ale Europei. Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că el și omologii săi din Finlanda și Turcia au avut o întâlnire la care au decis să deblocheze opoziția turcă față de aderarea țării la NATO.

Billstrom a spus că intenționează să călătorească în curând la Ankara pentru discuții suplimentare. NATO este nerăbdătoare ca cele două națiuni nordice să se alăture alianței. Ei au solicitat să se alăture alianței în aprilie, pe fondul îngrijorării că Rusia i-ar putea viza, potrivit Associated Press.