Summitul NATO s-a încheiat cu decizii cruciale pentru securitatea transatlantică, privind criza ucraineană,pericolul jihadist din Siria și Irak și retragerea din Afganistan.
Declarația finală a summit ului din Țara Galilor, redactată în 113 puncte, se referă, în primul rând la acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei, care au reprezentat o provocare fundamentală pentru Europa.
Aliații au adoptat un plan de acțiune pentru creșterea nivelului de reacție, răspunzând provocărilor Rusiei, dar și riscurilor din vecinătatea sudică, din Orientul Mijlociu și Nordul Africii. Planul întărește apărarea colectivă a NATO, dar și capacitatea de management al crizelor. Măsurile de asigurare includ prezență și activitate militară semnificativă continue, aeriene, terestre și maritime în partea estică a Alianței, ambele pe bază rotațională.
Forța de Reacție rapidă
Va fi creată o Grupare Multinațională de Forțe cu un Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VHRJTF), care va putea fi dislocată în câteva zile, pentru a răspunde provocărilor ce apar, în special la periferia teritoriului NATO. Nivelul său de reacție va fi testat prin exerciții derulate la notificări în timp scurt.
De asemenea, s-a convenit să se „inverseze tendința de scădere a bugetelor apărării și să fie promovată o distribuie mai echilibrată a costurilor și responsabilităților”.
NATO cere alocarea a minimum 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare și a 20% din buget pentru echipamente de importanță majoră, inclusiv pentru cercetare și dezvoltare aferentă. Statele care fac deja asta s-au angajat să continue măsurile, iar cele care nu fac, își vor fixa ca obiectiv sporirea cheltuielilor pentru apărare în termeni reali pe măsură ce PIBul crește.
Relații suspendate cu Rusia
NATO cere Rusiei să oprească și să retragă forțele din interiorul și de-a lungul granițelor Ucrainei, pentru că violează suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și încalcă grav dreptul inter național. Alianța nu recunoaște și nu va recunoaște „anexarea” ilegală și ilegitimă a Crimeei de către Rusia.
De asemenea, Rusia trebuie să oprească fluxul de armament, echipament, oameni și bani peste graniță, către separatiști, și să stopeze alimentarea tensiunilor în Ucraina.
Îngrijorați, aliații declară că sprijină integritatea teritorială, independența și suveranitatea Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei și Republicii Moldova. NATO suspendă orice cooperare practică, civilă și militară, cu Rusia, dar canalele politice de comunicare rămân deschise. Alianța a apreciat progresul Serbiei în construirea parteneriatului cu NATO și progresul realizat în Kosovo, unde forțele de menținere a păcii KFOR vor rămâne în teren.