Evenimentul Zilei > Politica > NATO este pregătită să ajute Turcia după cutremurul devastator. Îndemn la solidaritate din partea lui Mircea Geoană: „Nu ne putem feri de calamităţile naturale”
NATO este pregătită să ajute Turcia după cutremurul devastator. Îndemn la solidaritate din partea lui Mircea Geoană: „Nu ne putem feri de calamităţile naturale”

NATO este pregătită să ajute Turcia după cutremurul devastator. Îndemn la solidaritate din partea lui Mircea Geoană: „Nu ne putem feri de calamităţile naturale”

Dezastrele naturale, precum seismul care a lovit Turcia, nu pot fi evitate, astfel că solidaritatea de care dau dovadă oamenii este foarte importantă. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a făcut o serie de comentarii cu privire la această catastrofă. El a precizat că organizația Nord-Atlantică este în contact direct cu președintele turc, Recep Tayyp Erdogan, dar și cu celelalte autorități de la Istanbul, oferind tot ajutorul de care este nevoie.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o serie de declarații după tragedia care a îndoliat Turcia, luni, la primele ore ale dimineții. El a afirmat că nu ne putem feri de calamităţile naturale, dar este foarte important ca oamenii să dea dovadă de unitate şi solidaritate în astfel de momente. Doar astfel vor putea fi depășite consecințele acestor dezastre.

„Vreau, în primul rând, să îmi exprim solidaritatea faţă de poporul turc şi în acest moment cumplit. Nu ne putem feri de calamităţile naturale, dar este foarte important felul în care, în astfel de momente, unitatea şi solidaritatea ne ajută să trecem peste ele”, a transmis Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că reprezentanții Alianței sunt în contact direct atât cu preşedintele Recep Tayyp Erdogan, cât şi cu ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu. NATO este pregătită să acorde orice ajutor este necesar pentru ca Turcia să depășească aceste momente dificile. Turcia a trimis o solicitare oficială către NATO şi aliaţi pentru asistenţă în gestionarea consecinţelor cutremurului de luni.

Mircea Geoană salută intervenția autorităților române

În acest context, Mircea Geoană a salutat reacția rapidă a autorităților române care au oferit sprijinul necesar Turciei.

„Vreau să salut, de asemenea, atitudinea şi reacţia României care, ca de fiecare dată când astfel de calamităţi au lovit ţări aliate, a fost printre primele state ce s-au mobilizat pentru a oferi asistenţă şi sprijin”, a mai transmis Geoană, într-o postare pe Facebook.

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea evaluată de USGS la 7,8 grade pe Richter, s-a produs, luni dimineaţă, devreme, la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a Turciei. Seismul s-a simțit, cu precădere în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria. Bilanţul comun al morţilor a crescut la peste 2.600, relatează AFP.

Potrivit ministrului turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, în urma celor două seisme şi-au pierdut viaţa 1.651 de persoane în Turcia și cel puţin 11.159 au fost rănite. Un număr de 3.471 de clădiri s-au prăbuşit, existând temeri că bilanţul ar putea creşte pe lângă sutele de morţi în Siria vecină.

La câteva ore după cutremurul inițial, a urmat și o replică cu magnitudinea de 7,6 grade pe Richter, în sud-estul Turciei, potrivit Institutului american de geofizică USGS.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: