NATO este pregătită. Mai multe trupe germane au ajuns în Lituania. Mesaj indirect către Kremlin

NATO este pregătită. Mai multe trupe germane au ajuns în Lituania. Mesaj indirect către Kremlin Sursa foto: Inquam

Șaptezeci de trupe germane au fost dislocate luni în Lituania, ducând la trei sute șaizeci de trupe germane în țară. Soldații au sosit luni după-amiază pe aeroportul Kaunas din Lituania la bordul unui avion militar Airbus A400M.

Noile trupe includ specialiști în recunoaștere, experți în artilerie și medici. Pe lângă desfășurarea lor, se așteaptă să sosească în Lituania aproximativ o sută de obuziere și alte vehicule pe parcursul săptămânii. Desfășurarea germană face parte dintr-un contingent de aproximativ 1.100 de trupe NATO prezente în Lituania. În plus, 3.900 de militari sunt dislocați în statele baltice, fiecare dintre ele împărțind o graniță terestră cu Rusia.

Germania a pledat pentru calm și a încercat să urmărească diplomația în timpul escaladării crizei dintre Rusia și Ucraina. La sfârșitul lunii ianuarie, Berlinul a împiedicat Estonia, cel mai nordic stat baltic, să-și transfere artileria construită de germani în Ucraina. Decizia Germaniei a fost menținută în conformitate cu o politică de lungă durată care împiedică desfășurarea armelor sale în zonele de conflict activ.

Foto: Inquam

Criticii au susținut că poziția mai puțin conflictuală a Berlinului cu privire la activitățile Kremlinului provine din interesul său pentru conducta Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania, care ar permite țării să achiziționeze cu ușurință gaz natural rusesc după aprobarea viitoare de reglementare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Crearea unei baze permanente

În ultimele săptămâni, Germania a folosit un limbaj mai dur împotriva Kremlinului, indicând că ar impune sancțiuni grele împotriva Rusiei dacă aceasta ar invada Ucraina. De asemenea, a urmărit și alte surse de gaze naturale în cazul în care aprovizionarea sa din Rusia este întreruptă, inclusiv prin importurile de gaze naturale lichefiate din Statele Unite, Canada și Qatar, potrivit The National Interest. NATO a întreprins mai multe desfășurări în statele baltice din 2017 ca răspuns la escaladarea tensiunilor din regiune.

Pe lângă desfășurările actuale, guvernul britanic a făcut eforturi pentru a-și consolida actualul grup de luptă din Estonia. Președintele Lituaniei a declarat săptămâna trecută că va încerca să stabilească o bază permanentă a SUA în țară, deși administrația Biden nu a comentat perspectivele pentru crearea unei astfel de baze.