Cristian Diaconescu se va întâlni cu Hillary Clinton, la Bruxelles
- Simona Mătieș
- 18 aprilie 2012, 19:38
Miniștri de Externe și ai Apărării din NATO se întâlnesc la Bruxelles, timp de două zile, pentru a discuta despre finanțarea forțelor de securitate din Afganistan, după plecarea trupelor internaționale.
UPDATE: Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, va avea, astăzi după-amiază, la Bruxelles, o întâlnire cu secretarul de stat american, Hillary Clinton, la solicitarea părţii americane, au anunţat surse din NATO, citate de Agerpres.
Aflat la Bruxelles pentru a participa la reuniunea comună a miniştrilor de Externe şi ai Apărării din statele membre NATO, şeful diplomaţiei române va mai avea întâlniri bilaterale cu omologii săi din Ucraina, Georgia şi Olanda.
În a doua zi a reuniunii, mâine, va avea loc Consiliul NATO-Rusia la nivel ministerial. Potrivit analiştilor militari occidentali, este de aşteptat ca ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, să reafirme poziţia Moscovei privind sistemul de apărare antirachetă occidental, însă în termeni mai puţini agresivi decât în campania pentru recentele alegeri prezidenţiale din Rusia. Finanțare pentru Afganistan Oficialii din statele membre NATO insistă că nu va exista nicio schimbare în strategie, în ciuda atacurilor coordonate ale talibanilor, de duminică.
NATO a acceptat să înceapă transferul de putere către forțele afgane, lăsându-le la comandă la sfârșitul lui 2014.
SUA este de așteptat să ceară partenerilor internaționali să ofere un sfert din costurile susținerii forțelor afgane. Autoritățile de la Washington ar dori ca celelalte țări să plătească până la un miliard de dolari pe an, în timp ce SUA va oferi în jur de 3 miliarde de dolari pe an.
Reuniunea miniștrilor pregătește summitul șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO, de la Chicago, în luna mai, unde va fi anunțat un angajamnet final privind finanțarea forțelor de securitate afgane.
NATO va trebui să mențină unită coaliția din Afganistan, în timp ce misiunile de luptă ale Alianței se apropie de sfârșit. Australia a anunțat, ieri, că va aduce acasă majoritatea militarilor săi, cu aproape un an mai devreme decât era de așteptat.
Alte națiuni din coaliție, printre care Canada, Olanda și Franța și-au retras deja forțele din luptă și își grăbesc retragerea din Afganistan.
Armata națională afgană numără acum 350.000 de soldați, iar majoritatea sprijinului logistic și de pregătire vine din partea SUA. Potrivit planurilor Statelor Unite, armata afgană va fi redusă la 230.000 de oameni în câțiva ani. Reducerea planificată îi îngrijorează, însă, pe experții în securitate din Afganistan. La reuniunea de la Bruxelles, miniștrii vor discuta și despre fazele următoare ale planului NATO privind amplasarea sistemului antirachetă în Europa. Sursa: BBC