Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va asigura securitatea ţărilor baltice, în cazul unei ameninţări sau atac din partea Rusiei, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii, Philip Hammond, într-un interviu pentru BBCi.
"Nu intenţionăm să luptăm cu ruşii în Ucraina şi am spus răspicat acest lucru. Însă, în cazul unei intervenţii (armate ruse) în ţările baltice, aceasta va însemna că prevederile statutului NATO (articolul 5, privind securitatea colectivă) pot fi activate", a spus Hammond, fără a preciza dacă are în vedere acţiuni militare.
Întrebat dacă Marea Britanie şi-a schimbat părerea de a nu livra arme Ucrainei, şeful diplomaţiei britanice a răspuns că această problemă se află sub controlul permanent al guvernului de la Londra, iar o decizie depinde de situaţia concretă (din estul Ucrainei).
Philip Hammond a declarat, de asemenea, că Marea Britanie nu şi-a schimbat atitudinea faţă de Rusia, considerată în Occident parte implicată în conflictul din Ucraina, şi se pronunţă în continuare pentru înăsprirea presiunilor la adresa Moscovei.
"După atacul asupra oraşului Mariupol trebuie să urmeze o amplificare a presiunii, dar aceasta nu înseamnă un nou război rece. Suntem convinşi că ţările eliberate de sub influenţa Rusiei sunt în stare să-şi aleagă singure calea de dezvoltare. Însă Vladimir Putin are o părere diferită, el doreşte ca aceste ţări să se afle în sfera lui de influenţă", a declarat Hammond în interviul pentru BBC, citat de agenția RIA Novosti.
În acelaşi timp, şeful diplomaţiei britanice a recunoscut că în ultima vreme situaţia din zona de conflict din estul Ucrainei a evoluat într-o direcţie pozitivă.