Rusia intenționează să semneze un nou contract cu Turcia pentru furnizarea sistemelor sale de rachete sol-aer S-400, în prima jumătate a anului 2020
„Sperăm ca în primul semestru al anului viitor vom semna documentele contractuale”, a declarat directorul companiei federale rusă pentru export de armament, Rosoboronexport, Alexandr Miheiev.
Rusia a finalizat în acest an un contract privind furnizarea către Turcia a patru divizii de S-400 pentru 2,5 miliarde de dolari.
Contractul prevede opțiunea achiziției de către partea turcă a unui nou regiment de sisteme S-400 și că anumite componente ale acestor arme ar putea fi fabricate în Turcia.
„Țin să sulbiniez: cooperarea tehnico-militară cu Turcia nu se limitează doar la furnizarea de S-400. Avem mari proiecte în viitor”, a mai declarat Miheiev, citat de RIA.
Potrivit lui Miheiev, Moscova a dat deja undă verde pentru un alt regiment de S-400 pentru Ankara.
Instrument de supremație militară și diplomatică
Două alegeri strategice au precipitat căderea URSS: „războiul stelelor” împotriva SUA și intervenția în Afganistan (1979-1988).
Constrânsă financiar să abandoneze cursa armamentului, Rusia și-a abandonat programele spațiale și aeriene - aeronave „invizibile”- în favoarea investițiilor în sisteme de apărare aeriană sol-aer capabile să neutralizeze capacitățile aeriene și balistice inamice grație unor captatori mai puternici, lansatoare terestre performante și rachete moderne.
S-400 este emblema acestei strategii militare și reprezintă 15% din exporturile ruse de armament în lume, potrivit statisticilor Nemrod-ECDS, un think-tank al Universității Paris-Sorbonne.
Descris de numeroși experți ca cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană din lume, S-400 neutralizează supremația aeriană și balistică a NATO sau a Israelului, redistribuind hărțile hegemoniei militare.
Lovește cu 4800 metri/ secundă
Avantajul strategic al lui S-400 (cod NATO: SA-21 Growler) derivă din capacitatea sa de a atinge toate țintele aeriene pe o rază de 400 de kilometri, începând de la rachetele balistice de tip Tomahawk și rachete de croazieră, până la bombardierele strategice.
Are capacitatea de a distruge și aeronavele de comandă și detectare (AWACS) pe distanțe lungi, neutralizând astfel capacitățile de recunoaștere și coordonare ale inamicului.
Are, de asemenea, un sistem radar sofisticat și un software care îi permite să angajeze 36 de ținte simultan. În sfârșit, acest sistem este capabil să atingă ținte cu o viteză de 4800 de metri/secundă, un record.
În comparație, sistemul american THAAD nu poate atinge un vector care depășește 2800 de metri/secundă. S-400 Triumph este organizat într-un regiment împărțit în două batalioane formate fiecare din două baterii.
Fiecare dintre aceste baterii poate include maximum 12 vehicule de lansare; în practică, fiecare baterie încorporează opt. Fiecare vehicul de lansare este la rândul său prevăzut cu patru lansatoare de rachete.
Spre deosebire de sistemul american Patriot, care nu poate lansa decât un singur tip de rachetă, la o distanță de maximum 96 km, S-400 poate trage patru tipuri de rachete, la distanțe de la 40 km, la 400 km. Care pot detecta și doborî avionul „invizibil” american F-35.
SUA: fii patriot, cumpără Patriot
În cazul Turciei, S-400 a cristalizat tensiunile diplomatice, după ce Ankara, important membru NATO, a semnat cu Rusia pentru cumpărarea a patru batalioane de S-400 Triumph.
SUA și NATO au văzut roșu, estimând că o astfel de armă modernă, care „citește” F-35, nu trebuie integrată în sistemele Alianței Nord Atlantice, Washington-ul insistând ca Turcia să revină și să cumpere sisteme Patriot la un preț de 3,5 miliarde de dolari.
Ankara nu a aceptat încă această ofertă (autorizată de Washington anul trecut) dar a prevenit deja că o eventuală achiziție nu va pune în discuție cumpărarea de S-400, cele două sisteme nefiind considerate o „alternativă unul la celălalt”.
Răzbunare după Războiul Stelelor pierdut
Dincolo de faptul, apreciază specialiștii, că S-400 oferă Rusiei un avataj defensiv strategic, compensând dezechilibrul său militar aerian, naval și spațial în fața NATO, îi permite și să-și consolideze influența în lume, pozând ca un partener tehnico-militar fiabil și ca o alternativă a ofertelor Statelor Unite.
Rusia continuă să profite de acest avantaj tehnologic, cu noua generație de sisteme sol-aer S-500 Prometeu, care vor avea rachete capabile să lovească ținte aflate la peste 100 km altitudine.
Un prim test reușit a avut loc în Kazahstan iar primele sisteme S-500 vor fi livrate armatei anul viitor, devenind pe deplin operabile în 2027. S-500 pare revanșa rusă în fața „războiului stelelor” pierdut în fața lui Ronald Reagan.
Arme rusești testate cu avioane americane
Deocamdată, Rusia a livrat Turciei două baterii de sisteme S-400 și, după ce armata turcă a început să le testeze radarele, luni, în apropiere de Ankara (ironie, cu avioane F-16 cumpărate de la americani) , SUA au reacționat, prin vocea senatorului democrat Chris Van Hollen, denunțând că președintele Recep Tayyip Erdogan a „trecut linia roșie” începând aceste teste și că dă dovadă de „lipsă de respect față de Donald Trump, SUA și de NATO”, cerând sancțiuni împotriva Ankarei.