Comitetul Militar al NATO, alcătuit din şefii de Stat Major ai celor 28 de state membre, a început astăzi la Bruxelles o reuniune de două zile, principalele probleme pe agendă fiind rolul jucat de Rusia în criza ucraineană şi programata retragere a trupelor Alianţei din Afganistan.
Preşedintele Comitetului Militar, generalul danez Knud Bartels, a declarat la începutul reuniunii că anexarea Crimeii “proiectează o umbră de insecuritate în flancul estic al Alianţei şi are implicaţii potenţial grave pentru regiune şi chiar dincolo de aceasta”, scrie agenția spaniolă EFE, preluată de Agerpres. El a subliniat că NATO sprijină o soluţie politică în criza din Ucraina, dar a precizat în acelaşi timp că Alianţa “va rămâne fermă faţă de angajamentul ei privind disuasiunea şi apărarea colectivă”, după cum au demonstrat recentele desfăşurări de avioane şi nave militare, la fel ca şi zborurile aparatelor de recunoaştere AWACS deasupra României şi Poloniei.
În ce priveşte Afganistanul, generalul danez a declarat că până la retragerea misiunii ISAF, prevăzută pentru sfârşitul anului în curs, este posibilă încheierea procesului de tranziţie către viitoarea misiune de formare, evaluare şi asistenţă a trupelor afgane. Dar, pentru ca această misiune să-şi poată desfăşura activitatea, este necesar ca guvernul de la Kabul să semneze “urgent” acordul bilateral de securitate cu Statele Unite, ce va stabili cadrul legal al prezenţei militare străine în Afganistan începând de anul viitor.
Pe de altă parte, preşedintele Comitetului Militar al Alianţei a afirmat că summitul NATO, ce va avea loc în luna septembrie în Ţara Galilor, va fi un “moment-cheie” pentru “consolidarea fundamentelor transformării structurilor militare” ale acestui bloc militar.
El a amintit că în prezent în interiorul organizaţiei se desfăşoară o dezbatere cu privire la subiecte precum: principalele ameninţări la adresa securităţii regionale, capacităţile militare deficitare, implicarea Alianţei în operaţiunile navale, abordările multinaţionale privind dezvoltarea capacităţilor şi aplicarea conceptului de “naţiune cadru” în efectuarea manevrelor militare comune ale armatelor statelor membre.